Granátové jablko. Jak se jí a jakými účinky nás může ohromit?
Taťána Kročková
27. 7. 2021
Granátová jablíčka, která jsou považována za ovoce z ráje, nádherně voní a lákají i svým exotickým vzhledem. Již odjakživa bývají spojována s pevným zdravím, láskou, krásou, mládím, plodností a hojností. Patří mezi velmi zdravé plody, které nás mohou až ohromit některými svými účinky. Většina z nás však neví, jak takové exotické ovoce prakticky využít a jak se granátové jablko jí. Pojďme si tedy granátová jablka představit trochu blíže.
Granátové jablko – co to je a odkud pochází?
Granátové jablko je plod středomořského stromu granátovníku obecného, kterému se také říká marhaník granátový (Punica granatum). Strom či keř je vysoký až pět metrů, má výrazně zelené listy a oranžové květy. Původně pochází z Persie a Afghánistánu. Samotné granátové jablíčko je šťavnatý plod v odstínech rudé barvy, velký přibližně 12 cm s velmi tvrdou slupkou a mnoha semínky uvnitř. Právě tato zrníčka se z celého plodu jí a musí se odstranit z pevné a hořké dužnaté slupky, což není snadná práce. Proto se často řeší otázka, jak se jí granátové jablko a jak se vlastně vůbec upravuje.
A protože se granátové jablko považuje za ovoce plodnosti, podle Turecké tradice se například podle počtu zrníček, která se oddělí od plodu po jeho rozkrojení, určuje, kolik bude mít nevěsta, jež granátové jablko rozkrojila, dětí.
Jak se jí granátové jablko?
Granátová jablíčka si kupujte vždy čerstvá, nepomačkaná, s pevnou slupkou, vypadající zdravě. Když na granátové jablíčko dostanete chuť, umyjte ho, překrojte ho napůl a vyloupejte zrníčka. Je třeba také odstranit vnitřní světlou slupku, která je velice hořká. Zrníčka z granátového jablíčka se dají i vyklepat silou, ale pozor, abychom zbytečně nepřišli o vynikající a cennou šťávu, kterou bychom rovněž měli zachytit a pochutnat si na ni. Plod také můžete naříznout na čtyři dílky jako pomeranč a zrníčka postupně vykrojit, anebo odkrojit jen vrchní část plodu.
Vrchní slupka granátového jablka je velmi tvrdá, s tím je třeba počítat. Uvnitř pak najdete měkkou, voňavou a šťavnatou dužinu tvořenou množstvím červených zrníček. Jakmile zrníčka vyloupete od hořké bílé dužiny, můžete je rovnou sníst, rozmixovat do různých pokrmů, anebo i pár dní uchovat v lednici.
Granátové jablko v kuchyni
Granátová jablka se jí čerstvá, a to takto přímo, ale určitě si s nimi lze v kuchyni i pohrát a vylepšit jimi spoustu pokrmů. Vynikající je také šťáva z granátového jablka, ze které se připravují skvělé letní limonády nebo takzvaná grenadina.
Zrníčka granátových jablíček si můžete vychutnat v letních zmrzlinových, ovocných a šlehačkových pohárech, smoothie, dezertech. Hodí se do zákusků, moučníků, do jogurtu, tvarohu, zakysané smetany, kaše, müsli a pudinku, rýžového dezertu či nákypu, mnoha koktejlů, a to třeba i alkoholických koktejlů a nápojů. Pochutnat si na nich můžete jak v ovocných, tak i zeleninových letních salátech a raw pokrmech. V teplé kuchyni je rovněž zajímavá kombinace granátových jablíček a pečeného masa.
Velmi známá je grenadina, což je sirup z granátových jablíček. Ten se pak používá pro přípravu míchaných alkoholických i nealkoholických nápojů a limonád. Známým alkoholickým nápojem z grenadiny je Tequila sunrise. A jak takovou grenadinu vyrobit?
Recept na grenadinu z granátových jablek
Připravíme si:
- 4 velká granátová jablka
- třtinový cukr
- limetku
Postup:
Granátová jablíčka vyloupeme a ze zrníček vymačkáme šťávu, můžeme je dát například do odšťavňovače. Šťávu necháme přes noc v ledničce, druhý den scedíme, abychom měli čistou šťávu bez usazeniny, přidáme 2 lžíce šťávy z limetky a půl hrnku třtinového cukru (na jeden hrnek šťávy). Šťávu pomalu uvaříme, necháme převařit asi 5 minut, po vychladnutí pak nalijeme do sklenice, uzavřeme a skladujeme v ledničce.
Granátové jablko – účinky
Granátové jablko je velmi bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E a vitamín K, také vitamín A, má i hodně železa, draslíku, fosforu, vápníku. Obsahuje vodu a sacharidy, nerozpustnou vlákninu, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny, aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Je cenným antioxidantem (obsahuje více antioxidantů než zelený čaj a víno), celkově zlepšuje trávení, posiluje práci imunitního systému, reguluje tlak (výrazně snižuje vysoký tlak), snižuje též hladinu cholesterolu, podporuje funkci kardiovaskulárního systému a má antibakteriální, antivirový a celkově protizánětlivý účinek, také funguje skvěle i v případě autoimunitních onemocnění.
Navíc působí také jako afrodiziakum, zvyšuje plodnost a potenci, zvyšuje tvorbu testosteronu, tlumí nadměrnou produkci estrogenů. Některé studie také prokázaly i vliv granátového jablka na snížení růstu nádorových buněk u rakoviny prostaty. Granátové jablíčko je i prospěšné při hubnutí, umožňuje rychlejší spalování tuků a podporuje též činnost nervové soustavy, snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, navozuje celkovou pohodu, klid a vyrovnanost.
Šťáva z granátového jablka je také dobrá k potírání nemocných dásní při paradentóze a při bolestech zubů. Využívá se i v kosmetice pro omlazení a k regeneraci pleti, proti vráskám a samozřejmě i pro své četné dezinfekční a antibakteriální účinky.
Exotické ovoce. Které stojí za vyzkoušení a v čem je prospěšné?
Pojďme si shrnout, na co všechno je granátové jablko dobré, jak působí v těle a jaké má granátové jablko účinky:
- pro zdravé klouby
- pro zdravé srdce
- pro silnou imunitu
- pro dobré trávení
- proti obezitě
- pro optimální tlak krve
- proti cukrovce
- proti Alzheimerově chorobě
- proti poruchám erekce
- pro vyšší plodnost a schopnost otěhotnění
- proti artritidě
- proti kornatění tepen
- proti zánětům v těle
- proti vnitřním parazitům
- proti chudokrevnosti
- proti rakovině
- ke kloktání a proti bolestem zubů
- pro optimální hladinu cholesterolu
Granátové jablko – nežádoucí účinky
Dětem mladším 5 let a těhotným ženám není doporučeno užívat přípravky na bázi kůry granátovníku, ale granátové jablíčko jako plod je bezpečné konzumovat v jakémkoliv množství. Opatrné by měly být jen osoby s velmi nízkým krevním tlakem, protože granátové jablko tlak snižuje, a dále také lidé s onemocněním ledvin. Velké množství granátového jablíčka nebo šťávy z granátového jablka by totiž mohlo vést k výraznému zvýšení hladiny draslíku.