Menu
WomanOnly
Apetit

Grilovaná zelenina nejen pro vegetariány, ochutnejte třeba grilovanou papriku s nivou

Jaro a především léto je dobou zahradních slavností, ke kterým neodmyslitelně patří také grilování. Nejste příznivce masových pokrmů, chcete odlehčit svou stravu či nechcete přibrat těžko shozená kila? Nebo jen toužíte rozšířit svůj grilovací repertoár? Určitě vyzkoušejte nový fenomén, grilovanou zeleninu!

Možná už jste na tento nový módní trend přišli, nebo se na něj chystáte. Grilovaná zelenina skýtá spoustu výhod oproti klasickému grilovanému masu. Seznamte se tedy spolu s námi  s touto módní záležitostí.

Ušetříte čas i peníze!

Zelenina je oproti masu velmi snadná na přípravu. Stačí pouze nakrájet ji na větší kusy, nebo plátky a poté krátce ogrilovat tak, aby neztratili svou šťavnatost. Říkáte si, že je to sice jednoduché, ale musí to být pořád to samé? Opak je pravdou! Receptů je nepřeberné množství, od plněných paprik sýrem, přes špízy, až po zeleninu zalitou bylinkovými oleji. Čtěte dál a přesvědčete se!

Která zelenina je vhodná pro grilování?

Ke grilování se hodí hlavně brambory, fazolové či hráškové lusky, kedlubny, papriky, kukuřice, cukety, rajčata, lilky, mladé cibulky se stonkem a celer. Fantazii se ale meze nekladou a tak se nebojte experimentovat!

Doba přípravy každé zeleniny se samozřejmě liší. Pokud zeleninu dopředu předvaříte, budete moci ochutnávat už za necelých patnáct minut. Naopak syrové brambory budou potřebovat více než půl hodiny. Nezapomeňte, že zelenina musí být dopečená, ale zase nesmí ztratit svou šťavnatost. Vše je o praxi, proto se nezalekněte prvotních nezdarů.

Samozřejmě si své zeleninové gurmánské počiny můžete zpestřit nejrůznějšími dalšími ingrediencemi. Ke grilované zelenině se perfektně hodí sýr, kterým například můžete naplnit papriky. Nebo doplňte vaše zeleninové špízy o krevety, zaručeně  všem bude chutnat! Houby se také budou výborně hodit ke všem druhům opečené zeleniny.  Nezapomínejte ani na marinády z nejrůznějšího koření.

Grilovaná paprika s nivou

  • 1 paprika
  • 50 gramů sýru Niva

Papriku omyjte a ořízněte vrchní část. Poté ji důkladně zbavte všech semínek a znovu opláchněte. Nivu na jemno nastrouháme a naplníme s ní papriku asi z 1/3. Takto naplněné papriky klademe na rozžhavený gril a nechápe péct. Papriky po chvíli otočíme. Necháme nivu rozpustit a papriku jemně ogrilovat, poté můžeme podávat.

Grilovaná rajčata plněná mozzarellou

  • velká rajská jablíčka
  • mozzarella
  • vejce
  • majonéza
  • worcesterská omáčka
  • citron
  • čerstvá bazalka
  • čerstvý rozmarýn
  • loupaná dýňová semínka
  • cukr
  • mletý pepř
  • sůl

Rozpalte gril. Rajská jablíčka omyjte, podélně rozpulte a opatrně lžičkou vydlabejte. Rajčata otočte řezem dolů, aby vykapala přebytečná šťáva. Mozzarellu nakrájejte na kostičky, v misce smíchejte se syrovým vejcem, řádně osolte, lehce opepřete a přidejte posekanou bazalku a rozmarýn.

Vnitřky rajčat posolte, naplňte sýrovou směsí, posypte dýňovými semínky a dejte na gril zapéct asi na deset minut. Ze zbylé dužiny rajčat si zatím připravte omáčku. Dužinu rozmixujte, přelijte přes sítko a vmíchejte do ní majonézu. Ochuťte pepřem, solí, cukrem, citronovou šťávou a worcesterovou omáčkou. Důkladně promíchejte a nechte chvilku odležet. Grilovaná rajská jablíčka podávejte přelitá omáčkou a ozdobená snítkou čerstvé bazalky.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Grilovaná zelenina nejen pro vegetariány, ochutnejte třeba grilovanou papriku s nivou