Hřebíček nejen proti bolestem zubů. Jak jej používat?
Taťána Kročková
4. 11. 2021
Hřebíček patří mezi oblíbené koření naší kuchyně. Je to ale také léčebný prostředek, zejména se uplatňuje při bolestech zubů. Jaké má hřebíček účinky a jak jej konkrétně při bolestech zubů použít?
Odkud pochází hřebíček
Známé koření hřebíček tvoří sušený kalich s poupětem rostliny s názvem hřebíčkovec vonný nebo také hřebíčkovec kořenný. Jedná se o velmi vysoký exotický strom, který roste v oblasti Moluckých ostrovů, odkud pochází, dále také oblastech Asie, Afriky, Austrálie či Nového Zélandu. Hřebíček se k nám již od dob zámořských objevů dováží jako aromatické koření, které má všestranné využití. Největšími dnešními producenty hřebíčku jsou Indonésie, Zanzibar nebo Madagaskar. Sběr hřebíčku podléhá přísným pravidlům, poupata již nesmí být při sběru rozkvetlá, tím se koření znehodnocuje.
Badyán na koronavirus? Koření, co nejen hezky voní a vypadá, ale umí i překvapit
Co obsahuje hřebíček a jaké má léčivé účinky
Hřebíček obsahuje hodně aromatických silic, například také eugenol, který má anestetické a dezinfekční účinky. Proto se hřebíček také využívá v lidové medicíně zejména jako účinný prostředek při bolestech zubů. Velmi ceněný je také čistý esenciální olej z hřebíčku.
Celkově hřebíček v pokrmech dezinfikuje trávicí trakt a sliznice, podporuje dobré trávení, jeho hlavní síla ale spočívá v dezinfekčním a anestetickém účinku, čehož se využívá hlavně zevně, a to nejen při bolestech a zánětech zubů a dásní, ale i při dalších potížích v dutině ústní (afty, záněty, paradentóza). Hřebíček a hřebíčkový olej mají své jedinečné využití také ve formě masážních gelů, olejů a mastí ke znecitlivění bolestivých míst kloubů, svalů, šlach a páteře po úrazech či při namožení zad a celkově při revmatických potížích. Hřebíčkový olej v aromalampě též dezinfikuje prostor nebo ho lze použít jako repelentu proti komárům, klíšťatům a blechám.
Hřebíček zvedá tlak a povzbuzuje činnost srdce, prohřívá organismus.
Hřebíček a jeho využití v kuchyni
Hřebíček bývá k dostání buď celý, anebo též mletý. Bývá součástí mnoha sladkých jídel, koláčů, sušenek a hlavně perníků jako moučníků i malých zdobených perníčků. Hřebíček je tradiční součástí perníkového koření a směsi garam masala. Kombinuje se také s ovocem, zejména jablky a hruškami, přidává se do džemů a marmelád. Asi bychom si bez hřebíčku nepředstavili ani svařené víno, ájurvédský kořeněný čaj, potpourri, neodmyslitelně také patří k Vánocům. Hodí se ale i k rýži nebo masu.
Jak si vyrobit perníkové koření a proč bychom ho měli používat
Nežádoucí účinky hřebíčku
Hřebíček může být pro někoho příliš dráždivý, pro své účinky se nedoporučuje užívat jej v těhotenství a u malých dětí. Velké opatrnosti je třeba při používání esenciálního hřebíčkového oleje, který je vysoce dráždivý vůči sliznicím a pokožce. Nesmí se používat neředěný ani do úst, ani na kůži. Pro masáže bolavých kloubů se doporučuje pečlivě jej naředit v rostlinném oleji, taktéž při použití v ústech. Dá se i vyrobit hřebíčková tinktura, která je neméně účinná, ale šetrnější. Čistý extrahovaný hřebíčkový olej má sice nejsilnější antiseptické a anestetické účinky, ale může vyloženě poleptat kůži a sliznice.
Jak vyrobit hřebíčkovou tinkturu
Vyrobit si hřebíčkovou tinkturu není vůbec složité. Stačí vám líh nebo Alpa a hřebíčky. Hřebíčky můžete i nadrtit a nechat dočasně či trvale louhovat ve sklenici s lihem či Alpou. Občas protřepejte, nechte stát na světlém, slunečném a suchém místě. Alpu či tinkturu lze používat ke kloktání, k vyplachování úst při zánětech v ústech, bolestech a zánětech zubů či paradentóze, anebo k potírání bolavých údů, kloubů a páteře. Hřebíčková tinktura nebo hřebíčková Alpa je jedinečná věc, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Dezinfikuje a působí proti bolesti.
Tinkturu lze vyrobit také ze slivovice nebo vodky, pokud nemáte k dispozici líh. Při používání 60 % lihu vždy nezapomeňte kloktadlo naředit vodou.
Jak se zahřát v zimě? Rady ajurvédské terapeutky proti zimomřivosti
Jak používat hřebíček při bolestech zubů
Při bolestech a zánětech zubů, anebo také při zápachu z úst, se doporučuje žvýkat hřebíček v ústech několikrát denně. Vyžvýkaný hřebíček vždy vyhodíme a vezmeme si nový. Další možností je používání hřebíčkové lihové tinktury, například ji dáme na vatu a vložíme přímo na dáseň nad bolavý zub nebo vatovou tyčinkou potíráme bolavá místa v ústech a zuby. V neposlední řadě lze využít čistý 100 % esenciální olej z hřebíčku ve vysoké kvalitě, který je vhodné před použitím naředit a na vatové tyčince aplikovat přímo na bolavý zub. Hřebíček má také tu schopnost zklidnit bolavý nerv zubu.
Bylinky na bolest zubů. Vyzkoušejte hřebíček, šalvěj nebo řepík
Existují ale také přípravky pro zubní hygienu, kloktadla, zubní pasty nebo žvýkačky s obsahem hřebíčkového oleje. Mají slabý účinek, ale je to lepší než nic.
Využití hřebíčku podle Mathioliho herbáře
V Mathioliho herbáři se hřebíček doporučuje jako lék pro posílení vnitřních orgánů a srdce, jako antiparazitikum, jako účinný prostředek k vykuřování proti moru a různým infekčním nakažlivým chorobám, proti křečím, závratím a epilepsii, proti zápachu z úst a na posílení žaludku. Může se svařit ve víně, nebo se používá drcený s dalšími bylinami. I hřebíčkový olej byl tehdy velmi ceněný a Mathioli jej doporučuje hlavně proti mdlobám a závratím.