Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?
Taťána Kročková
20. 8. 2021
Koriandr je velmi specifické koření s mnoha zajímavými účinky a použitím. Někteří lidé koriandr milují a nedají na něj dopustit, jiní ho nenávidí. Říká se o něm, že páchne po myšině a chutná po mýdle, ale není to zase tak úplně pravda. Jak si ho můžeme vypěstovat a v jakých jídlech koriandr vyniká?
Koriandr – pěstování
Koriandr setý (Coriandrum sativum) pochází ze Středomoří. Pěstoval se už ve starověké Indii a Egyptě. Jedná se o miříkovitou jednoletou rostlinu s typickou vůní a chutí, kterou si ale dnes již můžete vypěstovat doma na zahrádce. Koriandr kvete v létě, a to od června do července. Využívají se jeho semínka plná silic, vitamínů a mnoha dalších účinných látek. Stříhat koriandr se ale dá i celý (nať s listy), v podstatě lze využít celou rostlinu, protože za léčivý se považuje dokonce i jeho kořen.
Pěstovat koriandr můžete jak na zahrádce, tak třeba v květináči doma za oknem a jednoduše si stříhat čerstvé lístky koriandru dle potřeby. Pro pěstování semínek koriandru se ale spíše vyplatí zasadit si koriandr do záhonku. Koriandr sazenička se vysévá až po “třech zmrzlých mužích” v druhé polovině května do záhonku. Předpěstovat koriandr ze semínek si můžete v květináči od března či dubna.
Lístky koriandru se dají sklízet kdykoliv, obvykle v průběhu léta, semena koriandru se objevují až koncem srpna. Sklízejí se až když zhnědnou, ale předtím než začnou sama opadávat. Poté je doma nasucho opražte, rozemelte a uchovejte.
Koriandr a jeho účinky
Koriandr je považován za léčivou rostlinu a předně je potřeba znát jeho účinky. Zatímco semínka koriandru známe jako koření, využívají se také jeho listy a kořeny. Semena a kořen koriandru však údajně mají nejsilnější účinky.
Koriandr má protizánětlivé účinky, podporuje dobré trávení a chuť k jídlu, působí proti nadýmání, má lehce sedativní účinek, celkově uklidňuje a povzbuzuje dobrou náladu. Silice koriandru se využívá v aromaterapii nebo se také přidává do mastí proti bolestem svalů a kloubů. Koriandr i působí proti kašli, odhleňuje, působí protizánětlivě na celý trávicí trakt i na dýchací cesty, podporuje činnost jater a žlučníku, působí i jako afrodiziakum a celkově posiluje imunitu. Ideální je v kombinaci s anýzem a kmínem, kdy se uplatňuje u břišních kolik a k uvolnění svalů.
Kořen koriandru se pak dá využít i podobně jako závor. Lze z něj připravit léčivý odvar, nebo ho můžete i svařit ve víně. Odvar z kořene koriandru se dá přidat třeba do šťávy pod maso, společně se zeleninou.
Koriandr v kuchyni
Koriandr je v kuchyni v podstatě nenahraditelný. Jednak jej možná znáte jako součást kořenící směsi kari nebo součást perníkového koření či masaly, pak také lze využívat i jeho čerstvé listy, a to například do omáček, polévek, zeleninových směsí nebo pod maso. Vynikající je v kombinací s houbami, využívá se k nakládání hub a zeleniny (například okurek nebo červené řepy), nebo se třeba i přidává do chleba nebo do alkoholických nápojů. Hodí se nejvíce pro tyto druhy masa: ryby, jehněčí maso, kuřecí a krůtí maso, uzeniny, ale i hovězí či vepřové maso.
Jak si vyrobit perníkové koření a proč bychom ho měli používat
Existuje více druhů semen koriandru, a to indický koriandr nebo marocký. Skvěle se dá kombinovat s bazalkou, chilli, pepřem, novým kořením, muškátovým oříškem i květem, pažitkou, mátou, petrželkou, koprem, kmínem, fenyklem a anýzem, skořicí a hřebíčkem, ale i třeba citronovou šťávou, mátou, jarní cibulkou nebo zázvorem. Koriandr se hodně používá v mexické, indické nebo čínské kuchyni.
Mletá semínka koriandru se hodí i do sladkých jídel. Jednak je koriandr součástí perníkového koření, jak již bylo zmíněno, jednak se hodí také k ovoci. Kromě toho, že se tedy přidává do perníku, sušenek, tak také do ovocných dortů a dezertů, zavařenin a dalších sladkých ovocných jídel. Nejvíce se hodí k hruškám a jablkům, eventuálně také k pomerančům.
Čím nahradit koriandr v kuchyni?
Podle potřeby lze koriandr nahradit fenyklem nebo anýzem, k těm má asi nejblíže.
Kde použít čerstvý koriandr?
Nastříhat čerstvé listy koriandru si můžete do různých luštěninových nebo zeleninových jídel, polévek, omáček, nebo také k masu, obzvláště k rybám nebo do rybí polévky. Čerstvý koriandr ale spíše přidávejte na konec tepelné úpravy, aby neztratil svou chuť a aroma. Využít se dokonce čerstvé listy koriandru dají i v zeleninových salátech, do jogurtu či tvarohu či kokosového mléka, k mořským plodům, anebo do rýže či vařených brambor.
Pokud chceme listy koriandru uchovat delší dobu, v tomto případě je lepší je nechat s trochou vody zamrazit jako ledové kostky, než je usušit. Sušené listy koriandru nejsou dobré, hlavně ztrácejí své aroma, v sušeném stavu se používají pouze semena.
Koriandr jako afrodiziakum
Jako afrodiziakum a něco, co vás opravdu zahřeje a rozproudí vám krev v žilách, si zkuste svařit koriandr spolu se skořicí a hřebíčkem či zázvorem v červeném víně. Rozhodně nebudete litovat! Tohle je hotový životabudič!
Co dnes uvařit? 15 tipů na zdravý oběd, který je hned hotový
Koriandr podle Mathioliho herbáře
Renesanční lékař a botanik Mathioli ve svém herbáři popisuje účinky koriandru takto: „…posiluje paměť a žaludek, moří červy, dává čistý a vonný dech, posiluje přirození. Chrání uši před zvučením, oči před ztrátou zraku, dásně přes zánětem, zuby před bolestí, hrdlo pře žáhou, vzbuzuje chuť k jídlu, odpírá všem jedovatostem a syrový blázní hlavu jako by byl člověk opilý…” Také vysvětluje, že pokud se maso naloží do koriandru, tak se jen tak nezkazí. Koriandrový olej je prý dobrý na dnu. A nejzábavnější je toto:
„Byliny koriandrové však pro její hanebný zápach neužíváme ani v jídle ani v lékařství, neboť velmi uráží.” (Xenokrates)
Mletý koriandr – recepty
Dušené žampióny s rýžovou omáčkou
Mletý koriandr dodá vynikající chuť nakrájeným a zlehka smaženým, poté podlitým vodou a dušeným, žampionům na olivovém či rýžovém oleji. Lze přidat i veganskou smetanu, například rýžovou, samozřejmě osolit, řádně podusit a podávat s rýží arborio.
Jak se stravovat v zimě podle ájurvédy, proč nepít kávu a jak si posílit imunitu?
Pečený losos
Pokud dáváte do trouby péct lososa na plechu, nezapomeňte ho pokapat citrónovou šťávou, osolit mořskou či růžovou himalájskou solí a posypat mletým koriandrem. Výsledek je vynikající a velice chutný! A voňavý…
Pečená švestková povidla s koriandrem
Koriandr se hodí také do sladkých jídel a k ovoci. Pokud budete péct na plechu švestky a vyrábět si povidla, zkuste švestky kromě třtinového cukru zasypat i koriandrem (nebo také kardamomem). Povidla dostanou opravdu zajímavou a netradiční chuť, na kterou se vás bude každý ptát!