Jak cizrna prospívá zdraví a hubnutí. Víme, proč ji zařadit do jídelníčku
Redakce
7. 10. 2018
Cizrna beraní nebo také římský hrách patří mezi luštěniny. Je to skvělá potravina při mnohých dietách nebo i jako součást zdravého jídelníčku. Dobře se tráví a nenadýmá. Je mnoho důvodů proč byste ji měli zařadit mezi svá oblíbená jídla.
Látky, které cizrna obsahuje
Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B, C, E a provitamín A, železo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, vlákninu, sacharidy, tuk, sodík, selen, kyselinu pantotenovou, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten.
Dobré sacharidy a ty špatné. Proč tělo sacharidy vlastně potřebuje?
Cizrna – pozitivní účinky na zdraví
Pravidelná konzumace cizrny a jídel z ní zvyšuje obranyschopnost organismu, pročišťuje tělo a zlepšuje trávení, podporuje metabolismus, pomáhá při žaludečních problémech, funguje jako prevence proti rakovině či osteoporóze, snižuje cholesterol, normalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů a mnoho dalšího. Cizrna má skrz naskrz pozitivní účinky na lidské zdraví.
Konzumace cizrny
Cizrnu je ideální jíst alespoň jedenkrát týdně. Velmi oblíbená je u vegetariánů, protože nahrazuje maso v potravě. Díky příjemné oříškové chuti si ji rády dají i děti. Dá se připravovat na všechny možné způsoby, na sladko i slano. Uvařenou cizrnu můžete přidat do salátů, k těstovinám, do pomazánek nebo do jemného pyré. Mezi velmi oblíbené recepty z cizrny patří humus, což je pomazánka vyrobená právě z této zdravé luštěniny.
3 skvělé recepty z cizrny. Vyzkoušejte salát, pomazánku i bábovku
Cizrnu mohou jíst celiaci i těhotné ženy
Cizrna v sobě nemá ani gram lepku, proto ji bez obav mohou jíst i celiaci. Zároveň je plná vápníku, což je ideální lákadlo pro těhotné ženy. Mimo vápníku v sobě totiž ukrývá i kyselinu listovou. A pozor, máme tu lákadlo i pro muže. Cizrna je velmi oblíbená na dálném východě, kde na ni nedají muži dopustit kvůli jejím údajným afrodiziakálním účinkům.
Cizrna pomáhá bojovat s vysokým cholesterolem
Cizrna působí na zdraví různě, ale jedna její vlastnost si určitě zaslouží větší pozornost. Účinně působí proti vysokému cholesterolu, což je problém, který trápí velkou část naší populace. Stejné látky, které snižují cholesterol, ovlivňují i hladinu cukru v krvi. Cizrna je velmi vhodná i při cukrovce, Díky minimálnímu obsahu tuku ji můžete bez obav konzumovat při různých dietách.
Cizrna a hubnutí
Cizrna se může stát součástí nízkokalorické stravy, protože nejen ona, ale i další luštěniny, pomáhají urychlit pocit plnosti. Sníte jí tedy méně. Za to může vláknina, které je v cizrně opravdu hodně. 100 g obsahuje 8,6 g vlákniny a bílkoviny, kterých je na stejné množství 9 g.
Je dokonce prokázáno, že obézním lidem, kteří zvýšili konzumaci cizrny (nebo i jiných luštěnin) na 2 porce a více denně a vynechali některé rafinované cukry, tučné maso či rafinované obiloviny, se zmenšil obvod pasu. Cizrna má tedy pozitivní účinky i na postavu.
S cizrnou klidně můžete držet dietu
Dietní jídelníček, kde se konzumuje více luštěnin, je rozhodně mnohem zdravější. I když právě hubnout nepotřebujete, vyzkoušejte některé recepty s cizrnou, určitě si najde stálé místo ve vašem stravování.
Cizrna a kalorie
Buďte opatrní na své porce. I kalorie z luštěnin se sčítají. Mají málo tuků, ale třeba hrneček vařené cizrny obsahuje 270 kalorií. Pokud chcete hubnout, musíte mít menší příjem než výdej. Jednoduše řečeno, musíte sníst méně kalorií, než kolik spálíte cvičením, sportem nebo jinými aktivitami.
Cizrna je skutečně zázračná potravina a je dobře, že se pomalu vrací zase zpátky na naše jídelníčky. Je skvělá pro všechny věkové kategorie i osoby s různými obtížemi. Je chutná, zdravá a navíc se velmi jednoduše připravuje. Můžete si udělat chutnou polévku, opéct na sucho či ji použít jako zajímavou přílohu. Díky svým terapeutickým vlastnostem je více než vhodná pro všechny, kdo žijí v dnešním uspěchaném světě plném stresu a psychického vypětí. Určitě stojí za to ji vyzkoušet.