Jak dlouho trávíme potravu? Nejhůře jsou na tom tučná masa, uzeniny a luštěniny
Taťána Kročková
19. 9. 2019
Zajímá vás, jak dlouho trávíme potravu? Která jídla jsou vhodná, a která nám ubírají energii? Jak můžeme lépe pečovat o svá střeva a co se děje s nestravitelnými zbytky potravy? Na základě zjištěných informací si možná upravíte svůj jídelníček…
Trávení masa trvá nejdéle
Každý člověk je jiný. Říká se, že někdo má rychlé spalování a nepřibere ani deko, jiný zase přibírá o sto šest. Naše zažívání však ovlivňuje především typ a množství přijaté potravy. Záleží na tom, co a kdy jíme. Pokud jíme maso a živočišné bílkoviny, těžká a smažená jídla, trávení bude trvat poněkud déle a budeme se cítit více unavení, než kdybychom si dali lehké zeleninové jídlo.
Nejlépe náš organismus tráví ráno a během dopoledne, odpoledne je to už výrazně horší a večer by se nemělo jíst vůbec – riskujeme tím trávicí obtíže a nespavost.
Jak dlouho se tráví řízek?
Nejdéle trávíme maso, uzeniny a luštěniny. Lehkou drůbež, ryby, šunku, dušené maso nebo vařené hovězí maso můžeme trávit přibližně 3 – 4 hodiny. Pečené libové maso nebo luštěniny, lehčí řízky a rybičky v oleji 4 – 5 hodin. Uzeniny, opravdu tučné maso, smažená jídla a živočišné tuky pak klidně i více než 6 – 8 hodin!
Vždy je důležité jídlo dobře rozkousat a hlavně nespěchat, protože trávení začíná už v ústech. Enzym obsažený ve slinách už začíná rozkládat sacharidy. Další trávení probíhá v žaludku. Běžná strava tam zůstává přibližně 3 – 5 hodin a dále putuje do tenkého střeva, kde dochází k dalšímu trávení, štěpení a vstřebávání živin. Zbytky potravy pak putují do tlustého střeva.
Nestravitelné zbytky potravy hnijí ve střevech
V tlustém střevě nacházíme zbytky potravy, které tam mohou zůstávat velmi dlouho. Dochází ke hnilobným a rozkladným procesům, jež mají na práci střevní bakterie žijící ve střevech. Svou velkou roli hrají také bakterie mléčného kvašení. Ty si můžeme do těla doplnit vhodnou stravou s obsahem probiotik, nebo také tobolkami s patřičným obsahem laktobacilů. Právě tyto bakterie pomáhají k tomu, abychom měli zdravá střeva a například se nám v těle nepřemnožila kvasinka Candida.
Nestravitelné zbytky potravy představují především prebiotika a hrubé zbytky vlákniny – oligosacharidy, nejčastěji inulin, které nedokáží enzymy rozložit. Právě těmi se bakterie ve střevech živí. Pro správné osídlení střeva a zdraví člověka je potřeba mít dostatečný příjem vlákniny a prebiotik ve stravě. Dnes se také často mluví o inteligenci buněk ve střevech a jejich přímém kontaktu s lidským mozkem.
Při rozkladu potravy v tlustém střevě vznikají plyny, například oxid uhličitý, metan a sirovodík, dále kyseliny octová, máselná nebo mléčná a také malé množství alkoholu. Ideální je, když se člověk postará o pravidelnou každodenní stolici, jinak si koleduje o potíže.
Jak dlouho se tráví čokoláda?
Pokud vás zajímá, jak dlouho se tráví čokoláda a další sladkosti, obvykle to bývá kolem 2 hodin. Člověk si zkrátka někdy potřebuje dát něco sladkého. Zatímco maso, uzeniny a luštěniny se tráví nejdéle, s čokoládou je to o trochu lepší. To však neznamená, že je zdravá, a že si ji můžeme dopřávat každý den.
Jak dlouho se tráví bílý jogurt?
Moučníky, omelety a mléčné výrobky se tráví okolo dvou hodin. Čím větší kombinace základních nutrientů potrava obsahuje, tím trvá proces trávení déle. Například cukry, tuky a bílkoviny obsažené v jednom jídle budeme trávit delší dobu než třeba pouze sacharidy. Proto se při dělené stravě, spočívající v rozdělení jednotlivých složek potravy, hubne nebo udržuje stabilní váha, protože organismus má s trávením podstatně méně práce.
Bílý jogurt se tedy stráví podstatně dříve než jogurt, který ještě navíc obsahuje cukr a další přidané složky. Kysané mléčné produkty se obecně tráví asi 2 hodiny.
Ovoce po jídle není vůbec vhodné
S ohledem na rozdělení živin a trávení jednotlivých složek potravy není vůbec vhodné, abychom si po hlavním jídle dali kousek ovoce nebo cokoli sladkého, jak tomu v mnoha případech bývá. Proč nás to tolik láká? Jde o obecně rozšířený zvyk, který však v žádném případě neprospívá našemu trávení, a hubnutí už teprve ne.
Ovoce je dobré jíst na prázdný žaludek, anebo před jídlem. Jeho konzumace po jídle nám komplikuje trávení a podporuje kvašení ve střevech. Je dost i možné, že se takzvaně nafoukneme a začne nás bolet břicho. Takže kompot, ještě ke všemu s přidaným obsahem cukru, k bramborám a řízku, je opravdu velkou katastrofou.
Jak dlouho trávíme zeleninu
Všichni říkají, jak je zelenina zdravá a jak se dobře tráví. Ale pozor, jde o zeleninu převážně tepelně upravenou. Syrová zelenina je naopak často velmi špatně stravitelná, obsahuje spoustu vlákniny, nadýmá a není vhodná pro osoby s onemocněním slinivky. Díky dysfunkci slinivky se tvoří méně trávicích enzymů a dochází tak k nepříjemným zažívacím obtížím. Vaše tělo zkrátka nemá moc šancí syrovou zeleninu strávit.
Ideální je, když máte na talíři zeleninu dušenou v páře. Pokud ji uvaříte ve vodě, ztratí tím spoustu vitamínů. Samozřejmě přidejte i určitý podíl zeleniny čerstvé, například salátu, rajčátka, okurky a podobně. Papriky se tráví poněkud hůře.
Pokud si jídlo uvaříte nebo podusíte, lehká zeleninová jídla nebo rýži máte strávená klidně už za hodinku či dvě.