Pořádná snídaně je základ zdravého stravování, bez ní se vám bude hubnout jen velmi těžko. Pokud nesnídáte, zkuste změnit návyky, protože správná snídaně nastartuje váš organismus a zasytí vás na celé dopoledne. Jak by tedy měla vypadat?
Snažíte-li se zhubnout, měla by vaše snídaně obsahovat kolem 1 200 – 1 500 kJ. Při snídani si můžeme dovolit o něco vyšší příjem sacharidů než ve druhé polovině dne. Základ snídaně by měly tvořit kvalitní bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem a vhodné tuky. Vše můžete doplnit zeleninou a ovocem, abyste získali více vitamínů. Se kterými potravinami nemůžete šlápnout vedle?
Bílý jogurt
Místo ochucených jogurtů sáhněte raději po bílém. Můžete ho ochutit například ovocem, ořechy, nepraženými cereáliemi, medem nebo javorovým sirupem. Tělu dodáte energii a nebude vám těžko.
Méně tučné sýry
Sýry jsou důležitou součástí jídelníčku, ale vzhledem k vysokému množství tuku vybírejte opravdu pozorně.Ideální by bylo jíst pouze sýry maximálně třicetiprocentní, ale občas zhřešit se také povoluje.
Vajíčka
Vajíčka jsou kvalitním zdrojem bílkovin, dále obsahují vitaminy a minerální látky. Pro hubnutí je vhodný zejména vaječný bílek, protože splňuje přesně to, co při hubnutí potřebujeme – bílkovinu, která není vázána na tuky.
Drůbeží šunka
Máte-li v jídelníčku často uzeniny, které obsahují vysoké procento tuku, střídejte je s méně tučnými výrobky, např. místo vepřové šunky jezte šunku drůbeží a u tučných hlídejte množství.
Ovoce a zelenina
Ovoce je plné zdravých sacharidů, které tělo potřebuje ke správnému fungování. Pozor ale na ovoce, které obsahuje mnohem více sacharidů, než je při dietách povoleno. Například ananas nebo hroznové víno konzumujte jen v omezeném množství. Zeleniny můžete sníst, kolik se do vás vejde.
Celozrnné pečivo
Obsahuje více vlákniny a lépe zasytí. Při redukci váhy je nenutné ba omezovat pečivo na 1 – 2 kusy za den.
Rostlinný tuk
Většinou vyčerpáme povolenou třetinu tuků v podobě těch skrytých (maso, uzeniny, sýry), a proto je lepší zbytek čerpat z potravin bohatých na nenasycené mastné kyseliny. Z toho důvodu se doporučuje mazat na chléb kvalitní rostlinné margaríny.