Toužíte po čerstvých domácích těstovinách, ale netroufáte si na těsto? Ukážeme vám, že je to snadné a poměrně rychlé.
Domácí těstoviny ala Emanuel Ridi
Kdo jiný by měl Čechy učit přípravu těstovin než pravý Ital? Emanuel Ridi se v jednom ze svých pořadů na výrobu těstovin zaměřil a přivedl nás zase o krůček blíž k perfektně chutnajícím těstovinám.
Suroviny:
- 200 g semoliny
- 200 g hladké mouky 00
- 4 vejce
- voda podle potřeby
Proč jíst těstoviny? Nedejte na mýty a investujte do kvality
Postup:
- Obě mouky smíchejte dohromady a uprostřed vytvořte důlek. Do něj vklepněte všechna vejce a pomalu začněte hníst rukama, dokud se nevytvoří těsto.
- Během vypracovávání přidávejte po troškách vodu podle potřeby.
- Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat.
- Poté těsto vyválejte běžným válečkem nebo pomocí stroje na těstoviny tak, aby vznikla co nejtenčí placka.
- Vyválené těsto přehněte několikrát přes sebe, aby se vám lépe krájelo a začněte krájet tenké nebo široké nudle.
- Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty.
Domácí těstoviny z pořadu Kluci v akci
Šikovní čeští kuchaři přišli do svého pořadu s receptem na domácí fettuccine.
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Postup:
- Mouku nasypte na vál a vytvořte uprostřed důlek. Poté do něj vklepněte obě vejce, přidejte sůl i olivový olej.
- Důkladně vypracujte těsto, které by mělo následně alespoň půl hodiny odpočívat.
- Z těsta vyválejte co nejtenčí plát a z toho následně krájejte dlouhé nudle o velikosti cca 0,8 cm x 20 cm. Pokrájené nudle vařte v osolené vodě 3 – 4 minuty.
- Domácí fettuccine sceďte, zakápněte olivovým olejem, aby se k sobě nelepily a nechte je zchladnout.
- Skvěle chutnají s o máčkou i zeleninovou nebo masovou směsí.
Jak správně jíst špagety? Buďte jako Italové!
Domácí těstoviny – recept Jamie Oliver
Jamie Oliver miluje rychlé a zdravé recepty. Italský mistr Gennaro mu kdysi odtajnil recept na pravé italské těstoviny, který je hotový během chvíle. A teď ho budete znát i vy.
Suroviny:
- 50 g semolinové mouky
- 150 g hladké mouky 00
- 2 vejce
Postup:
- Smíchejte obě mouky a přidejte k nim dvě vejce.
- Nejprve vidličkou a poté rukama začněte pomalu hníst těsto.
- Pokud zjistíte, že je těsto moc moučnaté, přidejte do něj trochu vody.
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat.
Těstoviny můžete obarvit
Chcete posunout své kuchyňské čarování na vyšší level? Udělejte si domácí těstoviny barevné i bez umělých barviv. Použít můžete to, co nám nabízí sama příroda. Pokud během vaření těstovin přidáte do hrnce i trochu naložené řepy nebo zelí, budou těstoviny krásně červené. Zelené barvy docílíte pomocí špenátu. Sytě žlutou barvu vytvoří zázračná kurkuma. Láká vás modrá barva? Ta se vám povede díky borůvkám.
Recept na lasagne z mletého masa. Dopřejte si doma trochu Itálie
Experimentujte s tvary i omáčkami
Konkrétní tvary těstovin závisí jen na vás. Pokud máte doma strojek na těstoviny, jsou vaše možnosti téměř neomezené. Vystačíte si ale i s vlastníma rukama a nožem. Sami si snadno vyrobíte domácí těstoviny fleky, tagliatelle, fettuccine i ravioli. Vychutnat si můžete domácí těstoviny s omáčkou z rajčat, další zeleniny nebo třeba sýru. Těsto můžete použít i na domácí těstoviny lasagne s mletým masem, rajčaty a bešamelem. Uvidíte, že vám budou chutnat daleko více než kupované.