Jak na odkyselení organismu? Stačí dodržovat 5 pravidel zdravého životního stylu
Adéla Lišková
31. 8. 2017
Překyselení organismu je typickou civilizační chorobou, která trápí čím dál více jinak zdravých lidí. Přitom mnohdy stačí jen trochu upravit životní styl a problém je pryč. Jak na odkyselení organismu? Dodržujte následující pravidla a hned se budete cítit lépe!
Překyselení organismu – co to znamená
O překyselení organismu se dnes mluví hodně, ale co je vlastně v tomto případě špatně? Vnitřní prostředí organismu má nějakou ideální hodnotu pH, od které by se nemělo příliš odchylovat – tato hodnota je mezi 7,35 a 7,45. Náš organismus je tedy mírně zásaditý (neutrální pH je 7).
Teď už tedy jistě tušíte, že v případě překyselení organismu dochází k poklesu hodnoty pH pod tento ideální interval. Standardně jde o pokles maximálně o pár setin, což se nám může z pohledu čísel zdát jako málo, ovšem na svém těle to výrazně pocítíme. Pokud pH poklesne pod 7,3, pak se skutečně jedná o problém, který nelze brát na lehkou váhu, pH pod hodnotou 7 je již smrtelné.
Zaměřeno na minerální vody. Jak je to s jejich detoxikačními a léčivými účinky?
Překyselení organismu – příznaky
A jak poznáte, že trpíte na překyselení organismu? Mezi příznaky mírného překyselení patří bolest hlavy a zad, častá únava, kožní problémy, nadměrné kažení zubů, nevolnost, průjmy, zápach z úst, mohou se objevit i deprese či přibírání na váze. Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat mnoho dalších problémů. Zkuste tedy dodržovat tyto zásady a pokud se stav nezlepší, zakopaného psa hledejte jinde.
1. Odkyselení organismu – kyselé potraviny
Častou příčinou překyselení organismu je nadbytek kyselých potravin. Náš jídelníček by měl obsahovat zhruba jen 20 % tzv. kyselinotvorných potravin. Mezi ně patří: bílé pečivo a všechny produkty z pšeničné mouky, sladké pečivo, červené maso, uzeniny, drtivá většina ořechů a mléčných výrobků, cola a sladké limonády, káva a černý čaj, potraviny s vysokým obsahem cukru, sladidel a soli, tvrdý alkohol a pivo.
Jaké vločky jsou nejlepší? Porovnali jsme ovesné, žitné i pohankové
2. Odkyselení organismu – bílkoviny
Všichni vědí, že tělo potřebuje bílkoviny, ovšem často čerpáme hlavně ty živočišného původu, což může vést k překyselení. Ve skutečnosti totiž potřebujeme více těch rostlinných – ideální poměr u bílkovin je dvě třetiny rostlinného původu a jedna třetina živočišného původu. Z masa si vybírejte hlavně drůbež a ryby.
3. Odkyselení organismu – zdravé doplňky
Účinek úpravy jídelníčku můžete podpořit potravinovými doplňky. Mezi tablety na odkyselení organismu patří zejména chlorela, spirulina a mladý ječmen – tzv. zelené potraviny. Speciální přípravky na odkyselení organismu se také vyrábějí k tzv. keto dietám, založených na sníženém příjmu sacharidů, které mnohdy ústí v nadměrný příjem kyselých potravin.
Proč zařadit ječmen na jídelníček a k čemu je zelený ječmen?
4. Odkyselení organismu – vyřaďte tuky
Pokud máte podezření, že trpíte překyselením organismu, snažte se snížit příjem tuků. A když už je přijímáte, měly by být zdravé. Při vaření proto používejte výhradně kvalitní rostlinné oleje. A samozřejmě se vyhněte fast-foodu.
5. Odkyselení organismu – voda a minerály
Při snaze o odkyselení organismu nezapomínejte dodržovat pitný režim – vypijte minimálně 2 litry (nesycené a neslazené) vody denně. Také je tělu potřeba zajistit dostatečný přísun minerálů, ať už ve stravě či potravinových doplňcích. Zaměřte se na zinek, selen, železo, chrom a jód.