Bábovka se u nás a v dalších zemích střední Evropy peče odnepaměti. Není proto divu, že receptů na tento moučník existuje celá spousta. A vzhledem k tomu, že každá rodina má ten „svůj“, se některé z nich vzájemně značně liší. Většina receptů však obsahuje olej, což má své opodstatnění – díky oleji je bábovka krásně jemná a vláčná. Podívejte se, jak takovou bábovku připravit.
Recept na vláčnou olejovou bábovku
Upečte si vláčnou olejovou bábovku dle hrníčkového receptu. K její přípravě nepotřebujete váhu ani žádné jiné speciální náčiní. Formu na bábovku zkuste namísto moukou vysypat mletými oříšky, strouhaným kokosem nebo mletými dětskými piškoty. K vymazání formy je ideální použít tuk, kterému nevadí vysoké teploty, například kokosový olej. Dobře však zafungují i jiné druhy oleje, popřípadě máslo. Silikonovou formu na bábovku vymazávat a vysypávat nemusíte.
Hotovou bábovku nechte zhruba pět minut odpočinout a až poté ji vyklopte z formy. Pokud se nechce pustit, položte na formu studenou vlhkou utěrku. Přibližně po dvou minutách by mělo být možné bábovku vyklopit.
Postup přípravy
- Troubu zapneme na 160 °C.
- Vejce vyšleháme s cukry a špetkou soli do světlé pěny. Vmícháme olej, mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva.
- Do vymazané a vysypané formy nalijeme polovinu těsta. Do druhé poloviny vmícháme kakao a nalijeme ji na světlou část. Pečeme zhruba 45 minut. Stav bábovky ke konci pečení kontrolujeme pomocí špejle.