Když budete pěstovat bylinky doma, budete je mít vždy při ruce, čerstvé a to i v době, kdy by venku nerostly. Kromě dochucení jídel, vám i zútulní a provoní kuchyni a navíc přinesou pocit uspokojení z toho, že jste sami něco vypěstovali. Pěstování doma je jednoduché, ale má několik zásad. Pokud je dodržíte, odměnou vám budou bohaté trsy rostlinek, které dají pokrmům další rozměr.
Pěstovat bylinky od semene nebo ze sazeniček
Některé bylinky rostou téměř samy od sebe a není potřeba jim věnovat žádnou péči, některé jsou citlivější. Obecně platí, že pokud jste začátečník nebo chcete mít bylinky dřív po ruce, vyplatí se koupit předpěstované sazenice. Základem úspěchu je kvalita samotných rostlin. Nekupujte proto předpěstované sazenice ze supermarketů. Ty často bývají zasazené v nekvalitní zemině a hrozí jim napadení plísněmi. Zajděte raději do zahradnictví a kupte si sazenice, které na pohled vypadají zdravě a jsou přiměřeně zalévané.
Sázíš, sázím, sázíme
Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky sami už od semene, klíčem k úspěchu je kvalitní substrát. Ten by měl být kyprý, dobře propustný a bohatý na živiny. Ideálně obyčejný zahradnický substrát obohacený rašelinou. Na výsadbu nemusíte utrácet za plastové sadbovače. Bohatě postačí například skořápky od vajec nebo obaly na vejce. Ty pak jednoduše vložíte i se sazeničkou do květináče.
Bylinky lze pěstovat téměř v čemkoli, co vás napadne. Můžete si koupit keramické květináče, použít oblíbeny hrnek, který vám prasknul a nechcete ho vyhodit nebo cokoli jiného. Fantazii se meze nekladou. Designově velmi dobře působí staré sklenice od okurek nebo marmelád, které tak můžete krásně zrecyklovat. Stačí je dobře vymýt, na dno vložit vrstvu kamínků, dosypat substrátem a je jen na vás, jestli do nich zasadíte semínka nebo předpěstované sazeničky. Celý efekt umocníte tím, když na sklenici natřete pruh tabulové barvy a křídou napíšete jméno bylinky.
Pravidelná péče a správné místo
Bylinkám se bude nejlépe dařit na parapetu okna orientovaného na jih. Pokud ho nemáte a chcete pěstovat bylinky, není potřeba věšet hlavu. Dejte rostliny na místo, kde je dostatek světla, pravidelně je zalévejte a občas je pohnojte zálivkou. Vzhledem k tomu, že bylinky se konzumují čerstvé, vyhněte se umělým a průmyslovým hnojivům a zvolte raději domácí přípravky. Nezapomeňte, že každá rostlina má jiné potřeby. Zatímco bazalka, máta či petržel potřebují více vody, ostatní stačí zalévat jednou až dvakrát za týden. Pokud máte v bytě suchý vzduch nebo bylinky pěstujete přes zimu, kdy se topí, čas od času je postříkejte rozprašovačem. Bylinky jsou obecně hodně citlivé na průvan, zvláště pak bazalka. Naopak kuchyňské výpary při vaření bylinkám nijak neuškodí.
Jaké bylinky se dají pěstovat doma
Některé bylinky, jako je třeba kopr nebo bazalka, jsou jednoletky a musíte je každý rok zasít nebo koupit sazenice. Při pěstování v bytě se ale doporučuje zasadit znovu i trvalky. Vzhledem k tomu, že rostliny neprošly zimním vegetačním klidem, nemusely by dobře prosperovat. Ve vnitřních prostorech se dobře daří pažitce, petrželi, kopru, libečku, mátě, bazalce, tymiánu, oreganu, rozmarýnu nebo estragonu. Pěstovat bylinky můžete v čemkoli, klidně i staré konzervě. Nezapomeňte vždy dospod dát drenážní vrstvu, které odvádí vodu a zajišťuje, že rostlině neuhnijí kořínky. Drenážní vrstvu můžete koupit nebo ji udělat z kamínků či hliněných střepů. Substrát by měl být zlehka udusaný a dostatečně provlhčený. Bylinky pravidelně zaštipujte a obírejte, aby dobře rostly.
Bylinky na bolest zubů. Vyzkoušejte hřebíček, šalvěj nebo řepík
Pěstovat bylinky znamená i skladovat
Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky doma a budete se držet jednoduchých pravidel, rostliny se vám odmění bohatou úrodou. Možná natolik štědrou, že ji ani nebudete moci všechnu začerstva zpracovat. V tu chvíli přichází čas bylinky uskladnit jednou z několika metod. Pěstovat bylinky se vyplatí nejen proto, že je máte vždy čerstvé po ruce, ale že si je sami můžete zpracovat na pozdější použití přesně podle svého gusta.
Sušit nebo mrazit
Nejčastější a nejpoužívanější metoda je čerstvé bylinky nasekat a v krabičce nebo pytlíku zamrazit. Další vhodnou metodou sušení. Bylinky určené pro sušení ustřihněte i se stonkem, opláchněte a zlehka osušte, aby se neponičily listy. Provázkem svažte dolní konce stonků, trsy bylinek vložte do papírového pytlíku dnem vzhůru a zavěste na suché místo. Usušené bylinky můžete rozdrtit nebo nechat celé. Důležité je, aby byly uskladněny na suchém, ideálně tmavém místě. Z usušeného nadrceného tymiánu, rozmarýnu a oregána, které podle gusta smícháte se solí, si můžete udělat vlastní domácí bylinkovou sůl. Další zajímavou alternativou je bylinky zmrazit s olejem, máslem nebo vodou. Bylinky nasekejte nebo nechte celé lístky a vložte do formy na led. Doplňte olivovým olejem, rozpuštěným máslem nebo vodou a dejte zamrazit. Takové rozmarýnové máslo udělá s těstovinami nebo omeletou hotové divy. Zmražené lístky máty ve vodě můžete použít jako efektní ledové kostky do míchaných nápojů.