Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak připravit dokonalý steak na pánvi i na grilu. Vše co musíte umět

Adéla Beranová

Adéla Beranová

3. 9. 2017

Základem je kvalitní maso, ale potřeba jsou i zkušenosti a cvik. Špičkoví kuchaři se učí připravovat dokonalé steaky i několik týdnů, než je výsledek dokonalý. My vám přinášíme základní tipy a triky, jak se k jejich umění aspoň přiblížit a připravit si dobrý steak i doma na grilu či na pánvi.

Dobré maso na steak je základ

Bez kvalitního masa se při přípravě steaků rozhodně neobejdete. Většina špičkových steakových restaurací připravuje svoje speciality z masa z Jižní nebo Severní Ameriky, nejoblíbenější je skot z Argentiny. Hodně totiž záleží na tom, jak je zvíře před porážkou chované a živené a jak se s ním zachází na samotných jatkách.

Tip: Důležité je zvolit správné maso. Může to být třeba svíčková, roštěnec, pupek nebo malý ořech.

Jak s masem nakládat

Většinou se maso na steaky krájí kolmo přes vlákno a plátek by měl být široký alespoň na dva palce. Záleží samozřejmě na tom, jak moc propečený má steak ve finále být. Maso by se navíc mělo nechat před tepelnou úpravou chvíli rozležet, aby získalo pokojovou teplotu a nedostalo na pánvi či grilu teplotní šok.

Tip: Dobré maso není potřeba nakládat do žádné marinády. Stačí před přípravou trochu opepřit. Nikdy ho ale dopředu nesolte, pustilo by zbytečně šťávu. Sůl přidejte až těsně před podáváním.

Jak steak grilovat či smažit

Připravený steak nejprve opečte zprudka asi minutu a půl z každé strany, pak ho dopečte při nižší teplotě asi 15 až 20 minut. Maso je také možné rychle opéct na pánvi a pak dodělat v troubě rozehřáté na 65 °C po dobu asi patnácti minut.

Tip: Chcete-li připravovat steak na pánvi, pořiďte si na to kvalitní ocelovou nebo litinovou se silným dnem. Pánev s tenkým dnem rychle zchladne a maso začne pouštět šťávu.

Recept na pepřovou omáčku 3x jinak. Připravte ji ze zeleného či černého pepře

Poznejte, že je maso propečené

Základní poučka zní, že čím je maso pružnější, tím je méně propečené. Jakmile pruží jako bláto, je ještě moc brzy. Až začne klást mírný odpor, jste na dobré ceste. Rozhodně ale do masa ničím nepíchejte, ani ho nerozkrajujte.

Tip: I na talíři by se měl steak nechat chvíli rozležet, než do něj zakrojíte. Jen tak si ho vychutnáte opravdu do posledního chuťového zážitku.

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak připravit dokonalý steak na pánvi i na grilu. Vše co musíte umět