Recepty na americké brambory 5x jinak: Vyzkoušejte je s nivou či s cuketou
Rhiana Horovská
24. 8. 2021
Brambory pečené ve slupce, známé jako americké brambory, u nás patří k jedné z nejoblíbenějších příloh. Jak si je doma připravit tak, aby byly chutné a správně křupavé? Ale hlavně – co všechno se s nimi dá v kuchyni vykouzlit? Máme pro vás pět různých receptů na důkaz toho, že „ameriky” jsou opravdu všestranná příloha.
Základní postup přípravy amerických brambor na plechu
Americké brambory chutnají velice dobře i samotné s kořením. Tento recept však také můžete použít jako základ pro pestřejší pokrmy, který vždy jen obměníte dle potřeby.
Na dvě porce budete potřebovat:
- půl kila brambor (asi 7 ks menších brambor)
- olej
- česnek
- mletou papriku (může být podle chuti sladká nebo pikantnější)
- oregano nebo rozmarýn
- sůl
- pepř
Brambory pořádně omyjte, očistěte a osušte. Přednost dejte raději menším nebo středně velkým bramborám. Neloupané brambory nakrájejte na měsíčky.
Vedle v misce si připravte koření. Smíchejte utřený česnek, mletou papriku, oregano (zkusit můžete také rozmarýn), osolte, lehce opepřete, promíchejte a zakápněte olejem. Pokud můžete, dejte vždy přednost čerstvým surovinám a poctivé domácí přípravě. Jestliže však nemáte zrovna čas, můžete si pomoci hotovou kořenící směsí pro přípravu amerických brambor nebo grilovacím kořením.
Křupavé americké brambory – jak dlouho péct, než budou perfektní?
Troubu předehřejte na 200°C. Připravený plech namažte olejem a vyskládejte bramborovými měsíčky. Brambory ze všech stran potřete připravenou kořenící směsí.
Plech vložte do předehřáté trouby. Pečte do zlatova asi 45 minut. Prvních 10 minut zprudka, poté ztlumte na 150°C. Během pečení plech kontrolujte, můžete jím občas i zatřást nebo brambory jemně promíchat. Hotové brambory by měly být uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Po vytažení z trouby je můžete ještě lehce dosolit.
Dip na americké brambory: koření, zelenina a bohatě stačí
Máte-li chuť, můžete podávat americké brambory s dipem. Ten přidá tomuto zdánlivě skromnému pokrmu další chuťový rozměr. Na výběr je z mnoha hotových studených omáček a sals, my však doporučujeme dip dle následujícího receptu. Hodí se mimochodem také k nachos.
- 500 g salámu s paprikou
- 100 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 400 g pečených či sušených rajčat
- 300 g ementálu
- trochu koriandru
- trochu jalapeños
- sůl
Salám, cibuli a česnek nakrájíme na drobné kostičky a 20 minut vaříme ve vodě. Po vyjmutí smícháme se sýrem a rajčaty. Vložíme na 3 hodiny do pomalého hrnce a občas promícháme. Nemáte-li pomalý hrnec, můžete použít pánev podlitou trochou vody. Před koncem vaření vmícháme také jalapeños, koriandr a sůl.
Americké brambory zdravě s minimem tuku
V případě amerických brambor kalorie vždy budou poměrně vysoko, protože brambory jsou plné sacharidů. Obsah tuku se však dá snížit, pokud si čísla pečlivě hlídáte. K takto připraveným bramborám můžete naservírovat nízkokalorickou oblohu ze syrové zeleniny nebo si je dát k masu, rovněž vařenému bez tuku.
Možností, jak připravit americké brambory bez oleje, je několik. Při přípravě v troubě vám bude dobrým pomocníkem pečicí papír, který můžete ovšem položit i na pánvičku. Pokud máte opravdu kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem, vystačíte si se samotnými bramborami, které se nepřichytí. Další možnost je podlít brambory vodou, ale v tom případě se budou spíše podobat vařeným bramborám.
Domácí americké brambory na pánvi s vejci a slaninou
Co takhle přidat k omeletě americké brambory? Postup je velice snadný a složky pokrmu se navzájem hezky doplňují. Přestože jde o takový domácí fast food, tento recept se bude hodit každému, kdo má někdy chuť na výživné teplé jídlo. Kvalita výrazně stoupne, pokud si sami brambory pěstujete na zahrádce. Množství v receptu odpovídá dvěma porcím jídla.
- 500 g malých nových brambor
- 4 vejce
- 5 lžic strouhaného eidamu
- 4 plátky anglické slaniny
- slunečnicový olej
- pepř
- sůl
Brambory omyjeme a nakrájíme, viz základní recept. Místo do trouby je však můžeme vložit na pánev. Nemáte-li troubu, dají se na pánvi rovnou opéct syrové brambory, ovšem je třeba nastavit teplotu tak, aby nebyly na povrchu spálené, ještě než se stihnou uvnitř rozehřát. K tomuto se úplně nedoporučuje rozpálený olej. Ten vám však zaručeně pomůže v případě, kdy takto chcete zužitkovat zbytek už upečených brambor.
Jsou už americké brambory smažené dost dlouho a vypadají už skoro podle vašich představ? Rozklepněte k nim na pánev také vajíčka, položte tam také plátky slaniny a nasypte sůl a sýr. Vše rozmíchejte a nechte ještě smažit, než vejce ztuhnou a sýr se rozteče.
Americké brambory jako příloha k masu: Co takhle zvěřina?
Nyní už jsme zvládli přípravu amerických brambor. Co k nim můžeme připravit za maso? V podstatě jakékoliv. Velmi nedoceněná je zvěřina, která je oproti ostatnímu masu ekologičtěji získávána a má pro nás, navyklé jedlíky vepřových řízků, netradiční chutě. V lovecké sezóně si například můžete udělat následující ragú z jelena, na které je třeba (pro 2 osoby):
- půl kila jeleního masa
- olej
- 100 g mrkve
- 40 g petržele
- bobkový list
- rozmarýn
- pepř
- 0,3 l suchého červeného vína
Maso, mrkev a petržel nakrájejte. Všechno maso a polovinu zeleniny vložte do nádoby a přidejte koření. Zalijte vínem a nechte několik hodin odstát. Poté maso vyjměte a dejte v pekáči podlitém olejem péct do trouby nahřáté na 200° C. Můžete ho předtím případně ještě obalit moukou. Teplotu stáhněte na 150° a asi po čtvrt hodině přilijte už použité víno s mrkví a petrželí. Vložte novou snítku rozmarýnu.
Na pánvičce si po zapnutí trouby osmažte syrovou polovinu mrkve a petržele spolu s cibulí, případně také trochou slaniny. Tuto směs pak přidejte do pekáče k masu. Maso pečte asi dvě hodiny v troubě, kde se zároveň budou péct americké brambory. Koření do nich můžete přidat také, ale ve výsledku budou na jednom talíři s už dostatečně ochuceným masem.
Americké brambory s nivou a kuřecím
Stejně jako se zvěřinou či vejci je také velmi chutná kombinace amerických brambor s kuřecím masem, špenátem a nivovou omáčkou. S tímto pokrmem se setkáte v kombinaci s jakoukoli přílohou. Pokud jste jej ještě nezkusili s pečenými bramborami, je čas to napravit!
Pro přípravu dvou porcí si nachystejte:
- 500 g brambor
- 130 g špenátu
- 50 g nivy
- 300 g kuřecích prsou
- 130 ml smetany
- slunečnicový olej
- cibule
- kari koření
- pepř
- sůl
Brambory nakrájíme, omastíme, okořeníme a dáme na plech. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, pepř, sůl a to všechno naklademe zvlášť do pekáče. Brambory a kuřecí prsa však můžete zapéct i dohromady v jediné nádobě – v tom případě bude jídlo více chuťově sjednocené.
Nahřejeme troubu na 200° C a vložíme do ní pod sebe kuřecí směs a americké brambory. Obojí by mělo být za 45 minut hotové, přičemž k masu před koncem pečení ještě přidejte nakrájenou nivu a nasypte špenát (nebo nalijte špenátový protlak.
Výborná veganská večeře: Americké brambory s cuketou
Americké brambory na grilu jsou jeden z možných pokrmů, který si dát na romantické zahradní party pod hvězdami. A přestože ke grilovačce tradičně patří hlavně maso, americké brambory s cibulí a cuketou jsou skvělé jídlo, které si zamilují nejen vegani a vegetariáni.
Na pokrm pro dvě osoby budeme potřebovat:
- 500 g brambor
- 2 cukety
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- kurkumu
- chili v prášku
- sůl
Brambory nakrájíme na měsíčky, potřeme olejem a přidáme k nim prolisovaný česnek a sůl. Zabalíme je pečlivě do alobalu. Cukety nakrájíme i se slupkou na kostičky a zabalíme je spolu s nakrájenou cibulí, olejem, solí a kořením.
Cuketu i americké brambory v alobalu naklademe na gril a necháme opéct. Po 50 minutách můžeme obojí sundat. Balíčky alobalu rozbalíme a servírujeme dohromady na jednom talíři. Kdo chce, může si k této pochoutce nabrat také trochu sójové tatarky.