Milovnice Itálie a špaget, těšte se! Pokud milujete špagety, které nejsou ani měkké, ale ani tvrdé, pak zbystřete, protože se dozvíte, jak na to. Nejdůležitější ze všeho je však trpělivost a odebrání špaget z vařící vody v tu pravou chvíli.
Hubněte se správným glykemickým indexem
Nejenom, že rozvařené špagety nejsou ani trochu dobré a naopak ty tvrdé se skoro nedají jíst, ale především doba jejich vaření výrazně ovlivní to, za jak dlouho po jejich snědení budeme mít hlad.
Pokud náhodou zapomenete a necháte je ve vařící době déle než je nutné, jejich glykemický index bude hodně vysoký a vy už třeba ani ne za hodinu po jejich snědení budete mít opět hlad. Je zvláštní, že tento malý detail může úplně zničit nebo pokazit vaši linii.
S vajíčkem nebo bez?
Když už jsme u zdravého a dietního stravování, pak nás určitě bude zajímat, jakou roli hraje ve špagetách vejce. Když stojíme u regálu s různými druhy špaget, nemusíme se naštěstí vůbec zaobírat tím, jestli s vejcem nebo bez, protože vědci zatím nedokázali žádný vliv na náš organismus a štíhlou linii. Což je dobrá zpráva.
Chceme-li mít špagety al dente, volte raději těstoviny s vajíčkem. Nejenom, že jsou lepší na přípravu, ale sami víte, že i lépe chutnají.
A jdeme těstoviny uvařit
Na 100 gramů těstovin budeme potřebovat asi 1 litr vody. Pokud tedy chcete dělat celé půl kilové balení špaget, pak si připravte spíše větší hrnec. Vodu osolíme a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vařit, vložíme do ní špagety. Ihned zakryjeme pokličkou, aby var neustál.
Když těstoviny trošičku změknou, ihned od spodu jemně promícháme. Pak oheň trošku ztlumíme a budeme vařit tak dlouho, jak uvádí výrobce na obalu. Jak však víme, obvykle jsou uvedeny tři časové hodnoty: tvrdší, al dente, měkčí. A někdy je doplněno slovy podle vaší chuti.
Kvalitní těstoviny: Jsou lepší vaječné, bezvaječné nebo proteinové?
Kdy špagety vytáhnout
Na jednu stranu budeme sledovat čas na obalu, na druhou stranu budeme jejich tuhost zkoušet. Vytáhneme si jednu špagetu a zkusíme, jestli už je hotová. Poznáme to tak, že když do ní kousneme, musí být měkčí na povrchu, ale s tvrdším středem. Pokud to odpovídá, pak je lepší ihned vytáhnout a přecedit.
Nezapomeňte, že trošku ještě dojdou. Mnoho z nás má zažité, že ihned po vytažení se musí strčit pod ledovou vodu. Ovšem opak je pravdou, protože tím ztratí svoji chuť. Nakonec můžeme zakápnout olivovým olejem.
A co ke špagetám?
Přestože správnou přípravou mohou těstoviny dosáhnout opravdu vynikající chuti, mnoho z nás preferuje špagety s nějakou dobrou omáčkou, ať už masovou nebo zeleninovou. Tak například si můžete připravit špagety s tradiční omáčkou Bolognese či špagety Carbonara.
Ať už si budete připravovat těstoviny na jakýkoliv způsob, nezapomeňte špagety zavčas oddělat z vařiče, ať zbytečně nezvyšujete jejich glykemický index, který by rád zvýšil také vaši váhu.