Jak s hrachem podpořit zdraví? Známe několik skvělých receptů
Adéla Lišková
18. 11. 2019
Hrách patří díky vysokému obsahu proteinů k velmi výživným potravinám. Na druhou stranu má však méně sacharidů než brambory, proto se ho nemusí bát i věčné dietářky. Známe pár zdravých receptů, díky kterým si na hrachu pochutnáte.
Proč jíst hrách?
Pravidelně konzumovat hrách se doporučuje především těhotným a kojícím ženám, ale také dětem ve vývinu a sportovcům. Hrách totiž podporuje růst kostí, svalů a nervů. Díky velkému obsahu bílkovin je hrášek vhodný rovněž pro vegetariány, kterým proteiny často chybí. Kvůli cenným látkám jako jsou vitaminy skupiny B či minerály hořčík, draslík, vápník, fosfor a železo by si hrách měli často dopřávat i všichni ostatní.
Hrách a zdraví
Mezi pozitivní účinky hrachu na naše zdraví patří zejména prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Jako součást jídelníčku se doporučuje také těm, co prodělali infarkt nebo trpí srdečním onemocněním. Hrách dokáže snížit vysoký krevní tlak a cholesterol, posiluje srdeční sval a blahodárně působí na ledviny. Hrách je skvělý také pro diabetiky, jelikož podporuje správnou činnost slinivky břišní.
Zdravé recepty z hrachu – hrachová polévka
Hrachová polévka neboli „hrachovka“ je klasikou, a proto v našem přehledu nesmí chybět.
Budete potřebovat:
- 150 gramů hrachu
- 2 lžíce mouky (nejlépe celozrnné)
- 3 rohlíky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
Jak na to:
- Pro co nejlepší chuť hrášku jej nechte přes noc máčet
- Druhý den uvařte doměkka
- Nasekejte cibuli a spolu s olejem a moukou z ní vytvořte jíšku – směs zalijte vařící vodou, našlehejte, osolte a povařte
- jíšku přidejte k hrachu a s utřeným česnekem chvilku povařte
- z rohlíků vytvořte krutony – nakrájejte na kostičky, pokapejte olejem a na pánvi osmahněte
Zdravé recepty z hrachu – karbanátky
Pokud jste si mysleli, že z hrachu se dá udělat jen kaše či polévka, pak jste na omylu. Z hrášku lze vytvořit například chutné hrachové karbanátky.
Budete potřebovat:
- 2 brambory
- 2 hrnky hrachu
- 2 žloutky
- 3 lžíce strouhanky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, kmín
- olej
Jak na to:
- Hrách uvařte doměkka, prolisujte a osolte
- umelte brambory a nasekejte cibuli najemno
- brambory, cibuli, žloutky, strouhanku a kmín přidejte ke hrachu, opepřete a dobře promíchejte
- z hmoty vytvořte placičky a pečte v troubě na pečícím papírů potřeném olejem
Zdravé recepty z hrachu – hrachová omeleta
Budete potřebovat:
- 50 gramu hrachu
- 60 gramů sýru feta
- 15 gramů másla
- 6 vajec
- 4 listy bazalky
Jak na to:
- sýr nakrájejte na malé kostičky, bazalku nakrájejte najemno
- v misce rozšlehejte vejce, následně přidejte hrách, sýr a bazalku
- na pánvi rozpusťte máslo a přidejte směs s přechozího bodu
- pečte na mírném ohni, dokud je obsah tekutý
- poté omeletu obraťte na druhou stranu a opečte
Tip: Místo sýra můžete použít třeba zbytky brambor, masa či šunky. Fantazii se meze nekladou.
Zdravé recepty z hrachu – hrášek na másle
Hrášek můžete přidat jako zpestření do zdravých zeleninových či těstovinových salátů, je také výbornou zdravou přílohou k masu. Jednoduchou a chutnou přípravou k tomuto účelu je hrách na másle.
Budete potřebovat:
- 200 gramů hrachu
- 25 gramů másla
- sůl
Jak na to:
- rozpusťte máslo na pánvi
- přidejte hrách a restujte 5 – 10 minut (dejte pozor, aby hrášek nezhnědl)