Nechutnají vám chleby z pekárny nebo byste chtěla vyzkoušet něco nového? Zkuste si založit svůj vlastní kvásek a péct si pečivo z něj.
Když se rozhodnete podstoupit dobrodružnou cestu za výrobou vlastního kvásku, měla byste vědět, že kvásek je téměř jako živý tvor a během jeho růstu mu musíte poskytovat neustálou péči ve formě krmení, stálé teploty a kontroly.
Jak si vyrobit svůj domácí kvásek?
Základní ingredience pro kvásek jsou žitná mouka a voda. Nic jiného, kromě trpělivosti, potřebovat nebudete. Kvásek se vyrábí během čtyř dnů. První den se kvásek založí, druhý a třetí den probíhá jeho krmení a čtvrtý den je kvásek připraven na pečení nebo na další skladování v lednici.
Jak si připravit bezlepkový kvásek a upéct si kváskový chleba bez lepku?
Den první: založení kvásku
Připravte si zavařovací sklenici nebo jinou větší nádobu až do 1 litru objemu, žitnou mouku a vodu.
Smíchejte vodu a mouku zhruba v poměru 1:1, vody může být o trochu více. Mouky můžete dát 50 – 100 g, záleží především na velikosti vaší nádoby. Po zamíchání přiklopíme víčkem nebo jinak přivřeme nádobu a necháme odpočívat nejlépe při stále stejné teplotě.
Den druhý: první krmení
Tento den by mělo být těsto nakyslé. Promícháme a ochutnáme, pokud je nakyslé, můžeme přistoupit ke krmení, pokud není, počkáme do dalšího dne. Krmení kvásku by mělo probíhat ve stejný čas jako jeho založení.
Žitné mouky se přidává tolik, kolik je momentálně založeného kvásku, tedy pokud máme 50 g mouky a 60 ml vody, mouky budeme přidávat 110 g. Stejně tolik přidáme ke kvásku vody a zase uchováváme při stejné teplotě.
Důležitým ukazatelem, jak se kvásku daří, je jeho vzhled i chuť. Kvásek by měl mít stále stejnou barvu a měly by se v něm tvořit bubliny, z počátku menší, poté by měly nabývat na objemu.
Chuť kvásku by měla být kyselá a vůně naopak příjemná a výrazná – asi jako při kvašení ovoce. Ovšem ne každému musí kvásek vonět, proto se orientujte spíše podle chuti.
Den třetí: druhé krmení
Dnes byste měla nakrmit kvásek zase dvojitým množství mouky i vody. Pokud by to znamenalo krmení příliš velkým objemem a kvásek by se vám do sklenice už nemusel vejít, můžete si oddělat například pouze 50 g a nakrmit ho 50 g mouky a přidat vodu. Zbytek můžete uchovat v lednici pro další použití.
Zase byste měla kvásek krmit ve stejném čase jako včera.
Den čtvrtý: pečení a uchovávání
Kvásek by měl být hotový. Měl by mít výraznou vůni a kyselou chuť, ale ne moc agresivní.
Z kvásku si můžete upéct svůj první kváskový chléb, na který můžete najít recept níže.
Nyní už stačí kvásek pouze vést, tedy držet při životě, krmit a znovu z něj péct. Kvásek by měl být uložený v uzavřené zavařovací sklenici v lednici.
Recept na kváskový chléb:
- 300 g kvásku
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- 140 g vody
- 10 g soli
- 5 g kmínu
Zpracujeme všechny suroviny ve velké míse a velmi dlouho mícháme. Konzistence těsta by měla být řidší, při nadzvednutí vařečky by se měly tvořit provazce těsta.
Těsto vyklopíme z mísy a hněteme na hodně pomoučněné ploše. Ačkoliv bude těsto řídké, postupným zapracováváním a překládáním těsta se z něj stane hladká koule.
Z těsta vyrobte oblý bochánek, který necháte asi půl hodiny odpočívat pod igelitem. Poté těsto přeneste do pořádně vysypané ošatky a necháme kynout. Kynutí může trvat až 5 hodin, proto těsto necháme velmi dlouho odpočívat.
Chléb pečeme na 250 stupňů s troškou vody na dně trouby. Pečeme zhruba půl hodiny, to, že je chléb dopečený poznáme podle dutého zvuku při poklepání na kůrku.
Poté chléb necháme zchladnout na mřížce, zabalený v utěrce vydrží asi 3 dny.