Máte doma celý kokosový ořech a nevíte co s ním? Poradíme vám, jak se do něj dostat, aniž byste si zdemolovali kuchyň.
Tím, co z kokosu chceme dostat, obvykle bývá kokosová voda spolu s bílou dužinou. Dřevnatá skořápka se zbytky lýka je však důsledně chrání.
Kokosové mléko
Kokosovou vodu z kokosu vylejte ještě předtím, než ho rozbijete. K tomu použijte kulaté dírky, které najdete na temeni kokosu. V dírkách se nachází blanka, která je v jedné ze tří z nich nejtenčí. Tu protrhněte, dužinu provrtejte vývrtkou či nožem a kokosovou vodu vylejte. Kokosové mléko je velmi zdravé, obsahuje vitaminy C, B6 a B12.
Pilka a kladivo
Způsobů, jak rozbít kokosový ořech, je několik. Nejčastěji lidé používají sílu. Nejprve pilkou odřežte špičku ořechu a následně do něj tlučte kladivem, dokud ořech sám nepukne. Kokosem také můžete praštit o hranu tvrdého předmětu, například kamene, případně stolu.
Ohřejte ho
Existují však i jemnější cesty, jak se do kokosu dostat. Jednou z nich je teplo. Troubu předehřejte na zhruba 200 stupňů a následně do ní vložte kokos na 20 až 30 minut. Kokos by měl sám prasknout, případně ho poté zabalte do utěrky a tlučte do něj tupým předmětem. Z rozbitého kokosu jednoduše vykrájíte dužinu.