Menu
WomanOnly
Apetit

Jak škvařit sádlo? Máme tipy pro milovníky domácí stravy

Redakce

Redakce

17. 9. 2014

Čerstvý chléb pomazaný sádlem, trochu škvarek a soli, to je pochoutka, kterou milujeme i když to nerady přiznáváme. Je však zbytečné se za to stydět, vždyť chleba se sádlem je k dostání i v dobrých pražských kavárnách. Ještě lepší však je, udělat si ho doma.

Základem je domácí sádlo

Na škvaření sádla potřebujete nejlépe domácí sádlo. Pokud ho nemáte možnost sehnat, zajděte do kvalitního řeznictví a kupte s takzvané hřbetní sádlo, na supermarkety v tomto případě zapomeňte.

Při škvaření sádla je také třeba se obrnit trpělivostí, případně rouškou přes nos, protože to trochu zapáchá. Nezapomeňte proto hned od začátku otevřít dokořán okna a pustit digestoř.

Jak na to

Sádlo nakrájejte na kostky a připravte si velký hrnec se silným dnem. Vlijte do něj studenou vodu (cca 2 sběračky) a přidejte sádlo, které se díky vodě se nebude připalovat. Až se sádlo začne rozpouštět a vytvářet na dně vrstvu, mírně ho osolte, snižte teplotu a nechte ho škvařit.

Vzniklé škvarky by měly mít narůžovělou barvu. Hned, jakmile takový odstín dostanou, začneme je vyndávat, aby zůstaly křupavé. Do sklenice přecedíme přes síto vyškvařené sádlo. Škvarky nejprve necháme okapat a sádlo pořádně vychladnout, než k němu škvarky přidáme.

Že je sádlo dobře vyškvařené, poznáme tak, že už v hrnci nepění. Škvarky nevystupují na hladinu, ale drží se na dně hrnce. Při škvaření můžeme použít i trochu mléka, které přilijeme po odpaření vody. Škvarky tak budou světlejší a jemnější, s lehce oříškovou chutí.

Kdo chce mít „echt“ škvarky, aby byly tvrdší, vrátí je po vyškvaření sádla do hrnce, kde ještě více zezlátnou. Pokud naopak potřebujeme „čisté“ sádlo, škvarky k němu po jeho vychladnutí nepřidáváme. Existuje mnoho způsobů škvaření, někdo vodu nepřidává, pak je ale potřeba při škvaření neustále míchat vařečkou, aby se sádlo nepřipalovalo. Pro zvýraznění chuti můžeme na chleba ještě přidat čerstvou petrželku. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek:
3,1
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak škvařit sádlo? Máme tipy pro milovníky domácí stravy