Menu
WomanOnly
Apetit

Jak správně držet čínské hůlky. Ukážeme vám to

Redakce

Redakce

4. 3. 2017

Chcete umět jíst elegantně hůlkami asijské speciality? Naučíme vás, jak správně držet čínské hůlky a na co si u stolu v japonské a čínských restauraci dát pozor.

Napichujete sushi vidličkou? To se okrádáte o velký zážitek! Naučte se správně držet hůlky a příbor už nebudete chtít ani vidět!

Jak správně držet čínské (japonské) hůlky

Japonské jídelní hůlky jsou kratší a širší, čínské o něco delší. Technika nabírání porcí jídla je ale s oběma typy stejná. Jak na to?

1. Vložte obě hůlky do hrany dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec. Tenčí konce se budou dotýkat jídla, silnější budou při jídle směřovat nahoru. Teď se ujistěte, že máte obě hůlky v ruce srovnané na stejnou délku. Můžete si pomoct jemným srovnáním tenčích konců hůlek o stůl (bez ťukání).

Jak správně držet čínské hůlky

Zdroj: Shutterstock.com

2. Horní hůlka se bude pohybovat, zatímco spodní je nehybná. Zkuste si to několikrát naprázdno – horní hůlku ovládáte pokrčeným ukazováčkem – přitiskněte ke spodní a vraťte zpět a několikrát zopakujte.

3. Dejte si pozor, ať s hůlkami nestříháte jako s nůžkami. Neměly by se překřižovat, slaďte je do jedné linie – jedině tak naberete bez problémů každé sousto. Dobrou chuť!

Etiketa aneb co s hůlkami rozhodně nedělejte

  • sushi i ostatní kousky jídla se odebírají shora (v jídle se nepřehrabujte)
  • neolizujte je!
  • nepoužívejte hůlky k přitahování nádob
  • neťukejte s nimi o stůl ani jednou o druhou
  • neukazujte s hůlkami kolem sebe
  • nemíchejte s nimi polévku
  • nezapichujte je do jídla (když si chcete udělat přestávku, opřete je o talíř nebo misku nebo o speciální stojánek)

Ohodnoťte tento článek:
3,3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně držet čínské hůlky. Ukážeme vám to