Chcete umět jíst elegantně hůlkami asijské speciality? Naučíme vás, jak správně držet čínské hůlky a na co si u stolu v japonské a čínských restauraci dát pozor.
Napichujete sushi vidličkou? To se okrádáte o velký zážitek! Naučte se správně držet hůlky a příbor už nebudete chtít ani vidět!
Jak správně držet čínské (japonské) hůlky
Japonské jídelní hůlky jsou kratší a širší, čínské o něco delší. Technika nabírání porcí jídla je ale s oběma typy stejná. Jak na to?
1. Vložte obě hůlky do hrany dlaně, kde končí ukazováček a začíná palec. Tenčí konce se budou dotýkat jídla, silnější budou při jídle směřovat nahoru. Teď se ujistěte, že máte obě hůlky v ruce srovnané na stejnou délku. Můžete si pomoct jemným srovnáním tenčích konců hůlek o stůl (bez ťukání).
Zdroj: Shutterstock.com
2. Horní hůlka se bude pohybovat, zatímco spodní je nehybná. Zkuste si to několikrát naprázdno – horní hůlku ovládáte pokrčeným ukazováčkem – přitiskněte ke spodní a vraťte zpět a několikrát zopakujte.
3. Dejte si pozor, ať s hůlkami nestříháte jako s nůžkami. Neměly by se překřižovat, slaďte je do jedné linie – jedině tak naberete bez problémů každé sousto. Dobrou chuť!
Etiketa aneb co s hůlkami rozhodně nedělejte
- sushi i ostatní kousky jídla se odebírají shora (v jídle se nepřehrabujte)
- neolizujte je!
- nepoužívejte hůlky k přitahování nádob
- neťukejte s nimi o stůl ani jednou o druhou
- neukazujte s hůlkami kolem sebe
- nemíchejte s nimi polévku
- nezapichujte je do jídla (když si chcete udělat přestávku, opřete je o talíř nebo misku nebo o speciální stojánek)