Jednou za čas se stane, že vás někdo pozve do hodně luxusní restaurace. Chcete ho ochutnat, ale máte strach, že ho nedokážete správně konzumovat? Naučíme vás, jak správně jíst humra a čeho se u stolu vyvarovat.
Jak na to, abyste u stolu nevypadali jako Julia Roberts na večeři v Pretty Woman, ale zároveň si pochutnali? Je to snadné, stačí na to jít pomalu.
Co budete potřebovat pro konzumaci humra
Existují různé způsoby přípravy humra, někdy restaurace připravuje například salát z masa z klepet, jindy plněné krunýře nebo pečené maso z trupu. Pokud ale na talíř dostanete humra celého, ujistěte se, že víte, jak na něj.
Budete potřebovat svoje ruce, případně louskáček na humra (v restauraci ho dostanete automaticky), vidličku a nůž. A hodně trpělivosti. Za tu námahu to ale stojí.
Jak správně (a elegantně) jíst humra
Začněme tím nejsnadnějším – jemně odlomte obě klepeta, přímo u těla. V klepetech se skrývá to nejlepší maso. Klepeta si odložte stranou.
Teď přichází výzva – oddělíme si přední část humra (tam, kde jsou fousky a oči) od trupu a ocasu rozlomením. Jděte na to pomalu! Pokud to uděláte moc rychle, játra a trávicí systém humra bude stříkat všude kolem. Takže trpělivě, pomalu oddělte obě části.
Zadní část a ocas
Vezměte si do dlaně část s ocasem, kterou jste odlomili, krunýřem dolů. Rozlomte krunýř podélně v ruce a trochu pomačkejte druhou rukou, jako byste mačkali citrón. Teď humra obraťte krunýřem nahoru, opět rozlomte podélně v rukou, a už by vám mělo jít oddělit maso od krunýře. Bude vypadat jako hodně velká kreveta. Tahle část masa je větší, takže můžete ke konzumaci využít vidličku a nůž.
V malých částech ocásku je chutné maso – můžete ho vysát rovnou, anebo vymačkat pomocí tupého nože.
Jak jíst klepeta
Teď přichází na řadu získání výborného masa z klepet. Nejdřív odlomte část, která je úzká, od vlastního klepeta. Z tohoto klepeta potom oddělte malé klepítko, to půjde jednoduše.
Kuchař vám nejspíš usnadnil práci nakrojením většího tvrdého klepeta, a tak můžete klepeto jednoduše rozlomit a vysunout z něj maso. Případně si můžete pomoci louskáčkem, ale pozor, ať maso zbytečně celé nerozdrtíte.
Máte to? Paráda. Vychutnejte si šťavnatou a nasládlou chuť a zbývá vám ještě jedno klepeto.
Rozlamování máte natrénováno, a tak hurá na užší část předních končetin (kterou jste předtím oddělili od vlastních klepet). Rozlomíte, maso se samo oddělí a vy ho jen vysunete malíčkem. Je to malý kousek, proto ho můžete po vysunutí konzumovat rukama.
Jak jíst přední část humra
Vzpomínáte, že jste si oddělili přední část od zadní? Teď vám zbývá z přední části oddělit skořepinu od masa, jde to lehce. U přední části jsou nožičky, které můžete nechat na talíři a pustit se do masa z přední části humra. Opět se jedná o velkou část masa, proto jezte vidličkou a nožem.
Dobrou chuť.