Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Jak správně kombinovat potraviny. Zkroťte svoje zažívání

Redakce

Redakce

30. 12. 2017

Už vás někdy napadlo, že vaše špatné trávení může být způsobeno nesprávnou kombinací potravin, které přes den sníte? Naučte se, jak správně kombinovat potraviny.

Zažívací problémy, nafouknuté břicho, pocit plnosti. Poznáváte se? Za vašimi problémy může stát právě nesprávná kombinace potravin.

Proč se naučit kombinovat potraviny

I když se nás výživoví poradci snaží přesvědčit, že každé jídlo by mělo mít sacharidy a bílkoviny, ne každému tato kombinace vyhovuje.

Zatímco některé sacharidy se začínají trávit již v ústech díky trávicímu enzymu amyláze, bílkoviny svůj proces trávení zahajují až v žaludku a tuky v tenkém střevě. Proto když sníme všechno najednou, může se dostavit pálení žáhy a plynatost. Ty jsou způsobeny hnilobnými procesy v trávicím traktu.

Pokud si osvojíte jídelníček se správně nakombinovanými nebo oddělenými potravinami, budete se cítit lépe, než kdy jindy – vaše tělo totiž bude trávit správně. Váš žaludek se zklidní a vyhnete se nepříjemným bolestem či nafouknutému břichu. A nejspíš také zhubnete.

Rybí tuk a jeho účinky. Proč je nezbytný pro děti i dospělé?

Rozdělení potravin do skupin

Potraviny si nejdříve rozdělíme do několika základních skupin.

Jsou to:

škroby (brambory, obilniny jako je rýže, ovesné vločky a vše z mouky, fazole a částečně ostatní luštěniny, dýně, kukuřice a výobky z nich)

neškrobová zelenina (brokolice, cibule, okurka, čínské zelí, listová zelenina, špenát, rajčata, zelí, cuketa, paprika)

bílkoviny (maso, ryby, mléčné výrobky, rostlinné bílkoviny jako je sója, tempeh, atd., částečně luštěniny)

tuky (ořechy, semínka, avokádo)

sladké ovoce (banány, datle, fíky, švestky, hrozny, kaki, sušené ovoce)

polokyselé ovoce (meruňky, hrušky, blumy, mango, sladší druhy jablka)

kyselé ovoce (pomeranč, grapefruit, citrón, ananas, jahody, kyselejší druhy jablka

melouny (všechny druhy)

S takto rozdělenými skupinami už můžeme dodržovat pravidla dělení a spojování potravin. Jak tedy správně kombinovat potraviny?

Potraviny a léky, které nejdou dohromady. Kdy se vyhnout citrusům a kdy kávě?

8 pravidel pro správné kombinování potravin

  • nejezte bílkoviny a škroby dohromady (zatímco sacharidy ze škrobů tráví tělo ihned, bílkoviny vyžadují delší dobu, a to může vyvolat kvašení a hnití potravin v žaludku)
  • ovoce jezte vždy zvlášť (pokud si děláte ovocný salát, nekombinujte např. pomeranče a banány – vždy volte buď pouze kyselé nebo pouze sladké ovoce), dejte pozor na ovocné koláče, např. se švestkami nebo rybízem (kombinace kyselého ovoce se škroby vyvolává nadýmání)
  • nekombinujte různé druhy bílkovin v jednom jídle (maso s vejci, vejce se sýrem, maso a sójové výrobky), protože každý druh se tráví odlišnou dobu (maso nejdéle)
  • výjimkou pro kombinaci s ovocem je listová zelenina…namíchejte si třeba skvělé zelené smoothie
  • živočišné bílkoviny (maso, ryby, mléčné výrobky) nekombinujte se škroby, ale se zeleninou
  • luštěniny kombinujte se škroby (samy jich totiž obsahují více, než bílkovin) nebo se zeleninou
  • ořechy, semínka a rostlinné bílkoviny můžete kombinovat se všemi druhy sušeného ovoce, syrovou zeleninou a banánem
  • melouny jezte vždy samotné (tráví se velmi rychle, a proto v kombinaci s jinými potravinami dochází k hnilobným procesům – ostatní potraviny jim totiž v trávení tak trochu „nestačí“)

Pokud se naučíte, jak správně kombinovat potraviny, je to vaše obrovská výhra při cestě za správným trávením a vaším novým Já.

Ohodnoťte tento článek:
3,6
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně kombinovat potraviny. Zkroťte svoje zažívání