Správně našlehaná smetana krásně ozdobí dort nebo se dokonale hodí k odpoledním dezertům a ke kávě. My máme triky, jak vytvořit tu správně hustou smetanu.
Smetana je surovinou, která okamžitě dokáže vykouzlit zázraky v kuchyni každé hospodyňky. Zjemníte s ní polévku či omáčky a stejně tak ji můžete vyšlehat do husté a jemné hmoty, která je doslova třešinkou na vašem dortu. Jak na to, abyste smetanu vyšlehali do správné konzistence?
Připravte si studenou smetanu
Právě vychlazená smetana a studená nádoba, ve které budeme šlehačku připravovat, zajistí krásnou krémovou konzistenci. Smetanu tak do poslední chvíle nechejte v ledničce a vychlaďte si i mísu, popřípadě metličky, se kterými budete smetanu šlehat. Uvidíte, že vám práce půjde snadněji.
Cukr až na konec
Pokud budete smetanu sladit, a to ať už obyčejným nebo vanilkovým cukrem, sladidlo přidávejte vždy až na konec. Pokud byste jej přidali dříve, může vám šlehání trvat zbytečně dlouho a smetanu nemusíte dostat v požadované hustotě.
Víte, čím můžete nahradit jednotlivé potraviny? Už vám nic nebude chybět
Použijte smetanu s minimálně 30% tuku
Kvalitní smetana s vysokým podílem tuku se také zásadně podílí na výsledném produktu. Kupujte tedy smetanu s minimálně třiceti procenty tuku.
Šlehejte pomalu
Ručně nebo robotem, vždy začínejte se šleháním v klidném tempu a pomalu. První minutu tedy šlehejte na nižší otáčky a postupně přidávejte na intenzitě.
Recept na hříšně dobrou panna cottu. Udělejte smetanovou pochoutku
Přidejte pár kapek citronu
Pár kapek citronu v zásadě výrazně neovlivní chuť, obzvláště pokud budete smetanu ještě sladit. Citron má ale tu kouzelnou vlastnost, že může smetana díky němu lépe ztuhnout. Zkuste to i vy!