Obalovaný sýr je českou klasikou, oblíbenost si získal nejen svou chutí, ale i rychlostí přípravy. Jak ale takový správný smažák připravit, aby se na pánvičce neroztékal a jak ho obměnit, aby překvapil i náročnější labužníky? Stačí na to pár jednoduchých triků.
Obalit v hladké mouce, vajíčku a strouhance a šup s ním na pánvičku. Zní to jednoduše, smažený sýr není skutečně žádným komplikovaným slavnostním chodem. Přesto může příjemně překvapit, ale také pořádně otrávit. Čím to je, že se někdy rozteče, jindy nechce změknout? Záleží na podílu tuku, ale pomůže i několik kulinářských triků.
Recept na zapečený květák se sýrem. Uvařte chutné jídlo bez masa
Vybírejte tučnější sýr a obalujte dvakrát
Za to, že se někdy sýr na pánvičce úplně rozteče a jindy pěkně drží tvar, může většinou podíl tuku. Čím méně je sýr tučný, tím víc obsahuje vody, která se při smažení uvolní a sýr se na pánvičce rozteče. Není proto vhodné sahat po sýru s menším obsahem tuku než je 30 %, ideální je přitom 45 % a víc.
Sýr dávejte vždy až do rozpáleného oleje a smažte na prudkém ohni dozlatova z obou stran. Přitom si hlídejte, aby se tuk nepřepaloval. Pomoct proti roztékání si můžete ještě jednoduchým trikem. Obalte sýr dvakrát. Tedy jednou v mouce, ve vajíčku a strouhance a pak ještě jednou ve vajíčku a strouhance. Obal bude silnější a je menší pravděpodobnost, že z něj sýr vyteče.
Smažený sýr jinak: vylepšete klasiku
Komu by se zdálo, že smažák je už nuda, může recept trochu vylepšit. Překvapivý výsledek zajistí už to, když vyměníte obyčejný Eidam za uzený. Můžete ho ale také ještě před obalením omotat plátkem slaniny nebo třeba místo strouhanky obalovat v rozdrcených kukučičných lupíncích či do vajíčka přidat koření. Variant je mnoho, stačí jen zapojit fantazii.