Podávání kávy může být doslova takovým malým rituálem, během něhož je třeba také dodržovat určitá pravidla. Pokud patříte mezi milovníky anebo se chcete jen něco nového dozvědět, pak čtěte dále a my vám prozradíme, jak správně kávu podávat a jak provonit svůj domov charakteristickým aroma a vychutnat si její lahodnou chuť.
Věděli jste, že Ludwig van Beethoven na každý jeho šálek kávy vždy přesně odpočítal 60 kávových zrn? Toto dělat nemusíte, ale určitě byste měly kávu připravovat z kvalitních kávových zrn (která koupíte už namletá nebo si je doma namelete samy) a podávat ji ve správném šálku.
Základem je správný šálek
Aby měla káva to správné aroma a výtečnou chuť, je třeba ji podávat v nahřátém porcelánovém šálku zaobleného tvaru. Šálek z porcelánu se rychleji nahřeje a vydrží teplý delší dobu než třeba šálek keramický. Po domácku nejlépe docílíte náhřátí tak, že do šálku nalejete na pár minut horkou vodu. V nahřátém a zaobleném šálku si vaše káva uchová voňavé aroma a také pěnu, tzv. krému.
K dobrému espressu „panák“ vody
Správně by se káva měla podávat s malou sklenicí neperlivé vody. Mnoho lidí se mylně domnívá, že má sloužit k zapití kávy, která lidský organismus odvodňuje. Ten pravý důvod, proč servírovat malé množství vody ke kávě je ale ten, že si vodou ústa lehce propláchnete, osvěžíte si chuťové pohárky a můžete si tak kávu lépe vychutnat. Kromě vody můžete, ale nemusíte, ke kávě podávat také cukr. Nejlepší variantou bude jednotlivě balený třtinový cukr.
Pár tipů navíc
Pokud máte svůj šálek kávy rádi s mlékem a „čisté“ kávě nemůžete přijít na chuť, podávejte ke kávě v malé konvičce čerstvé, plnotučné a hlavně nahřáté mléko. Pokud se rozhodnete pro podávání latté nebo cappuccina, můžete si vyhrát s mléčnou pěnou a vytvořit v ní nějaký ornament.
V případě, že se rozhodnete připravit kávu pro někoho jiného, nezapomeňte ji podávat s nějakým sladkým bonusem navíc. Dotyčného určitě potěší, pokud mu ke kávě naservírujete nějakou malou sušenku nebo oříšek v čokoládě.
A poslední rada na závěr – kávu podávejte s úsměvem, protože s ním jde přeci všechno lépe.