Zapomněli jste předem rozmrazit maso či rybu na plánovanou večeři? Chcete vše narychlo zachránit, a proto vyjmete sáček se zmrzlým masem nebo rybou a ponoříte ho do horké vody. Myslíte si, že je tento postup správný?
A co naopak pokud necháte maso celé hodiny na kuchyňské lince, než si pro jeho přípravu najdete čas? Ani jeden z postupů není správný a oba mohou zapříčinit různé zdravotní problémy.
Správný proces rozmrazování masa a ryb je důležitý, nejen pro kvalitní konečný výsledek připraveného jídla, ale hlavně pro vaše zdraví. V tomto článku najdete tipy jak na to, hlavně co se týče ryb.
Člověk by měl jíst víc ryb. Které ryby je bezpečné jíst a které už ne?
Výhody rybího masa
Nejprve si pojďme říct, proč bychom vlastně měli ryby konzumovat a o jaké výživné látky nechceme špatnou manipulací přijít. Výzkumy prokazují, že národy, které rybí maso konzumují ve větším množství, se těší daleko větší zdravotní kondici, než ty kde je spotřeba nízká.
Maso ryb bez ohledu na druh je velmi snadno stravitelné. Je to také velice dobrý pomocník při redukční dietě, protože obsahuje vyšší podíl jednoduchých bílkovin včetně esenciálních aminokyselin, které naše tělo nedokáže samostatně vytvořit.
Dále obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém. Správná manipulace a úprava rybího masa je klíčová, aby se do těla dostaly všechny tyto prospěšné látky.
Češi preferují mořské ryby před sladkovodními, často je konzumují v podobě konzerv
Rozdíl mezi chlazením a mražením
Lidé často pojmy jako chlazení a mražení zaměňují nebo nerozlišují.
Chlazenou rybou myslíme tu, která je uchovávána při teplotě 0-2 maximálně 4 stupně Celsia. Aby nedošlo k osychání ryby, je nejprve třeba jí zabalit do mikroténové folie, popřípadě uzavřít do nádoby. Takto zůstane maso v lednici bez větší ztráty kvality až dva dny a před samotnou přípravou pokrmů není třeba s ním jakkoliv manipulovat. Stačí pouze vyndat z lednice.
Oproti tomu mražené rybí maso uchováváme v mrazničkách, nejlépe již očištěné a naporcované. Stejně jako v předchozím případě, pečlivě zabalené v mikroténové folii. Je samozřejmě lepší, pokud máme povědomí o tom, zda byla ryba zmražena co nejrychleji a byla tedy zakonzervována ve fázi nejvyšší čerstvosti.
Mražené rybí maso si uchovává svou kvalitu až tři týdny, poté postupně ztrácí na kvalitě. Obecně se doporučuje uchovávat ho v mrazničce maximálně tři měsíce.
Rozmrazování
Pro rozmrazování potravin máme tři základní postupy. Rozmrazování v chladničce, ve studené vodě nebo v mikrovlnce. Šetrné rozmrazování je naprosto klíčové pro uchování kvality jemného, rybího masa. Je tedy nutné si na tento proces vyhradit čas. Není příliš vhodné naplánovat rybí pokrm na dnešní večer, když máme stále maso v mrazničce.
Ideální je nechat zmraženou rybu den před plánovanou přípravou volně roztát v lednici. Pokud chceme celý proces urychlit je vhodné maso ponořit do studené vody. Při procesu rozmrazování se nedoporučuje s ním jakkoliv manipulovat. Polévaní horkou vodou nebo rozehřívání v troubě či mikrovlnce se zásadně nedoporučuje.
Závěrem…
Přesto, že manipulace a příprava ryby není příliš snadná a pro někoho i časově náročná, rozhodně se vyplatí. Věřte, že když si celý proces jednou zažijete, příště už to bude snadné a hlavní odměnou vám bude vaše zdravé a spokojené tělo.