Milujete sladkou chuť meruněk? Tak to vás potěšíme návodem na jejich přípravu v sušené podobě, abyste si toto ovocné pokušení mohli vychutnat i mimo meruňkovou sezónu. Jak tedy na to?
Příprava meruněk na sušení
Není nic jednoduššího, než zcela první krok, který musíte udělat ještě před samotným sušením. Nejdříve je potřeba připravené meruňky omýt a vypeckovat, a protože se suší především půlky meruněk, po vypeckování je už více nemusíte krájet.
Meruňky namočte do vody s citronem
Nezbytnou nutností je, že musíte meruňky namočit do vody s vymačkaným citronem. Pokud byste to neudělali, při sušení by plody zhnědly a už by to všechno ani na první pohled nestálo za to. V nálevu je nechte několik minut a potom je vyndejte a nechte z nich vodu okapat.
Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba
Jak a v čem sušit meruňky?
Existuje hned několik způsobů, jak sušit ovoce. Zaléží pouze na vás, pro jakou metodu se rozhodnete nebo jakou máte zrovna k dispozici. Nejjednodušší způsob je, když začnete se sušením v létě. Stačí totiž položit na plech pečící papír a něj potom vyskládat půlky připravených meruněk. Všechno to potom položit na přímé slunce. Sušení jde v tomto případě poměrně rychle.
Pokud ale zrovna není léto a sluníčko nehřeje, použijte klasickou troubu. Rozehřejte ji na padesát stupňů a sušte. Postupně můžete přidat až patnáct stupňů. Rozhodně však nepřesahujte vyšší teplotu, aby se ovoce nespálilo.
Zcela nejlepších způsobem je sušení ovoce na sítu. K sušení totiž dojde rovnoměrně, a to i ze spodní strany. Je to sice pomalejší způsob, ale určitě stojí za čekání.