Uvařit vejce přesně tak, jak chcete, není vždy úplně jednoduché. Na následujících řádcích se dozvíte nejen ideální dobu vaření, ale i další užitečné rady.
Na měkko či na tvrdo?
Vejce vkládejte vždy do studené vody a čas měřte až od bodu varu. Pokud chcete vejce na měkko, postačí asi 3 minuty, oproti tomu na tvrdo se vejce uvaří za 8-10 minut. Kompromisem jsou vejce tak zvaně na hniličku, jejichž příprava trvá 5-6 minut.
Zabraňte praskání
Aby vejce nepopraskala, vytáhněte je z lednice s předstihem. Když se ohřejí na pokojovou teplotu, nedojde k tak velkému teplotnímu šoku. Jiný způsob, jak předejít prasknutí skořápky, je přidat do vody, v níž se vejce vaří, trochu soli nebo octa.
Snadné loupání
Loupání si usnadníte tak, že poté co uvařené vejce slijete, zatřesete s nimi v kastrůlku tak, aby skořápky popraskaly. V této chvíli na ně pusťte ledovou vodu. Ta po chvíli vnikne do prasklin a loupání bude jednodušší.
Doporučení na závěr
Kupujte vždy čerstvá vejce a spotřebujte je zhruba do 14 dní. Skladujte je v suchu a chladu, nejlépe do 18 °C. Vejce také nevařte déle než 12 minut, neboť by došlo ke změně barvy žloutku a ani chuť by již nebyla tak lahodná.