Lžičku kafe do hrnku, zalít horkou vodou a zamíchat. Také takhle připravujete kávu? Vyzkoušejte raději osvědčený postup, díky němuž si svou kávu opravdu vychutnáte.
Správný výběr
Kávu vybírejte podle chuti. V tomto případě však rozhodně platí, že je lepší investovat do kvality. Co je však možná ještě důležitější než typ kávy, je její namletí. Dbejte na to, aby byla namleta opravdu na jemno. Jedině tak docílíte skutečně lahodné turecké kávy.
Správné vybavení
K tradiční přípravě turecké kávy budete potřebovat nádobku, která nese název džezva. Podobá se vyššímu kastrůlku s malým průměrem a seženete ji v každém obchodě zaměřeném na kávu a čaje. Pokud tento typ kávy připravujete často, jistě se vám koupě džezvy vyplatí.
Správná příprava
Do džezvy vložíme asi dvě lžičky mleté kávy, zalijeme je studenou vodou a zamícháme. Džezvu necháme zahřívat na sporáku, do chvíle než káva začne tvořit pěnu. Kávu odstavíme v okamžiku, kdy pěna téměř přesáhne okraj džezvy. Po chvilce vrátíme džezvu na sporák a necháme takto vzkypět kávu celkem třikrát.
Správná konzumace
V této chvíli již kávu přelijeme do šálků a podáváme. Můžeme přidat cukr či mléko, pro odvážnější se hodí i různé ochucené sirupy. Dobré je také podávat ke kávě sklenici vody. Káva totiž působí močopudně a po její konzumaci je potřeba doplnit tekutiny.