Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Jak správně večeřet? Známe zásady, které se vyplatí dodržet

Redakce

Redakce

10. 9. 2013

Večeře patří mezi jídla, která mohou našemu organismu škodit nebo naopak prospívat. Záleží na jejím složení a době konzumace. Jaké jsou tedy zásady správného stravování u posledního jídla dne?

Podle odborníků by měla večeře představovat asi 20 % denního energetického příjmu. Z toho jasně vyplývá, že největší příděl energie a živin by mělo naše tělo dostat v první půli dne. Jestliže zanedbáme stravování přes den, bude náš organismus večer vyžadovat doplnění velkého množství jídla. Zároveň nás bude nabádat k výběru hutného, hůře stravitelného pokrmu, což je před spaním krajně nevhodné.

Odborníci dále doporučují večeřet asi 2 – 3 hodiny před spaním. Hutná, tučná jídla těsně před tím, než jdeme večer do postele, zbytečně přetěžují trávicí soustavu. Únava a bolest hlavy po probuzení by pro nás měla být dostatečným varováním.

Abychom se ráno cítili opět svěží a odpočinutí, měli bychom našemu tělu dopřát stravu lehkou a zároveň nedopustit, aby hladovělo. K tomuto účelu skvěle poslouží čerstvý zeleninový salát s mozzarellou, vajíčkem, tuňákem nebo slunečnicovými semínky, který naše tělo zasytí a zároveň zásobí nezbytnými minerály, vitamíny a enzymy. Kromě toho zeleninový salát přispívá k žádoucímu pH našeho těla.

Jako alternativu lze použít nepříliš tučné vařené jídlo dle zásad dělené stravy.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak správně večeřet? Známe zásady, které se vyplatí dodržet