Jablečný závin neboli štrúdl se k nám dostal z Rakouska a nabyl velké obliby. Pochutnávají si na něm s radostí malí i velcí, naučili jsme se jej servírovat mnoha rozličnými způsoby, například se zmrzlinou nebo se šlehačkou. Původní štrúdl se plnil strouhanými nebo krájeným jablky, ale v dnešní době je známo mnoho receptů na záviny s různými náplněmi, od ovocných po krémové a slané.
Základy balení štrůdlu
To, jak svůj vlastní štrúdl zabalíte, závisí na mnoha faktorech. Jedním z nich je těsto – jestliže vyrábíte závin z listového těsta, není úkol tak složitý. Těsto stačí vyválet na poměrně tlustý plát (okolo 3 mm) a doprostřed něj umístit náplň. Přes tu poté přeložíte nejprve jednu stranu plátu a poté druhou. Můžete však zvolit i způsob „rolády“, náplň rozetřít po celém plátu a ten pak jako roládu srolovat od jednoho konce po druhý.
Tažený závin je o dost složitější, neboť plát se vytahuje rukama, dokud není opravdu tenký. Takto tenké těsto má poté tendenci prosakovat, čímž by se celý dezert znehodnotil, a tak je důležité k náplni přidat něco, co nasaje přebytečnou vlhkost, ale zároveň negativně nezmění výslednou chuť.
K těmto účelům se používá strouhanka, drcené piškoty nebo kokos. Výborné jsou rovněž mleté ořechy, ale s těmi musíte nakládat opatrně, neboť jsou sami o sobě lehce nahořklé, a tak je dobré celý dezert alespoň po upečení dostatečně pocukrovat.
Nejlepší recept na domácí listové těsto. Tohle v obchodě nekoupíte!
Štrůdlové obměny
Výbornou obměnou sladkého štrúdlu je slaný závin, do nějž lze přidat téměř vše, co máte v lednici. Oblíbenou kombinací je rajčatová náplň (lze použít kečup), sýr a šunka. Pro zdravější verzi můžete vyzkoušet špenátovou náplň.
Jak udělat ten nejlepší štrůdl
Než se však pustíte do vytváření vlastního štrůdlu, rozmyslete si, jaký recept na těsto použijete. Kupovaným listovým těstem nic nezkazíte, ale nikoho příliš neoslníte. Zkuste věnovat přípravě více času a vyrobit kvalitní domácí těsto z těch nejlepších surovin a uvidíte, že se vám vaše snaha vyplatí.