Podzimní počasí svádí k vyrábění lehkých pokrmů, nejlépe ze zeleniny nebo ovoce. Po pár jídlech ale člověku dochází fantazie a je otázkou, co dál.
Kombinace sladkého a slaného je pro některé neslučitelná, pro jiné příjemná. Tak jako tak stojí za vyzkoušení. Zelenina se dá totiž krásně dochutit karamelem. K této přesladké pochoutce se nejvíce hodí baby karotka či jarní cibulka, ale experimentům se meze nekladou.
Jak uděláme karamel?
Základem je cukr krupice. Na rozpálenou pánev přidáme kapičku oleje nebo ždibec másla a počkáme, až se tuk prohřeje. Na něm orestujeme zeleninu (v případě baby karotek povařenou, jarní cibulku bez předpřípravy). Jakmile zelenina začne vonět, posypeme ji cukrem.
Zkaramelizovanou zeleninu lze použít nejen jako oblohu, ale také jako přílohu například k opečenému masu (kuřecí steak, medailonky z vepřové panenky, vepřové kotlety). Doporučuji menší množství – chuť karamelu je intenzivní.
Na první vyzkoušení bude stačit malé množství použitých surovin. A malé, leč jasné rady: čím více přisypete cukru, tím více bude karamelu; pokrm je třeba sníst teplý; pánev je dobré hned po vyjmutí namočit; zaschlý karamel se z povrchu dostává poměrně špatně.
Ovoce
Karamel je třeba vytvořit na čisté pánvi. Opět rozpálíme tuk (nejlépe máslo) a na něj nasypeme cukr. Po chvíli se rozpustí. Je třeba jej míchat a pracovat rychle – má tendenci se připalovat.
V teplém karamelu poté můžeme obalit libovolné ovoce (např. jahody). Jakmile však karamel vystydne (což trvá jen krátkou chvíli), nelze s ním manipulovat jinak než jej vyškrábat lžičkou.