Kdo by nechtěl mít stále po ruce čerstvou zeleninu a ovoce? Udržet je však svěží po celou zimu není jen tak. Jak se s tímto úkolem poprat?
Dávno jsou pryč doby, kdy lidé museli vymýšlet všechny možné i nemožné způsoby, jak uchovávat potraviny tak, aby se nezkazily. Kromě praktičnosti byla tehdy i velká fantazie nutnou vlastností správné hospodyňky. O tom by vám babičky mohly dlouho vyprávět.
I když některé dřívější metody se nám dnes mohou zdát úsměvné, jiné si zachovaly své kouzlo a jejich použití má opodstatnění i dnes. I když nutno připomenout, že v éře mrazáků, sušiček a nejrůznějších výdobytků moderní doby to máme samozřejmě o mnoho jednodušší než kdysi naši předci.
1. Švestky do mouky
Modravé švestky, a také jim podobné blumy, jsou náchylné na kontakt se vzduchem. Aby se ho k nim příliš nedostalo, to zajistí mouka. Plody postupně ukládejte do sklenice a zasypávejte pšeničnou moukou. Dejte pozor, aby se jednotlivé švestky či blumy vzájemně nedotýkaly. Nádobu pak ukryjte na chladné místo. Při sklízení dejte pozor, abyste plody utrhli i se stopkami.
2. Cibule a česnek do punčochy
Už od pradávna je známou technikou skladování česneku či cibule schování do starých vyřazených punčoch. Jednotlivá cibule (nebo česnek) se vždy vložila do punčochy a těsně nad ní se udělal uzel. Takto se pokračovalo, až byla punčocha plná. Naplněná punčocha se pak pověsila na trám.
Tento postup, který zajišťoval důsledné oddělení plodů, měl zabránit tomu, aby se případné plesnivění jednoho česneku či cibule šířilo na další. Metoda se osvědčila, a tak ji někteří používají dodnes. Vyzkoušet ji můžete se starými punčochami i vy. Pozor však na to, aby byla punčocha prodyšná – ideální jsou například silonky.
3. Brambory na uhlí
Trikem na zimní skladování brambor je nechat je rozložené na kouscích dřevěného uhlí. Uhlí dokáže zpomalit klíčení a také udržet dobrou chuť. Nejlepší prostředí je chladné a tmavé, mějte však na paměti, že brambory jsou mimořádně náchylné na mrznutí.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
4. Mrkev do písku
Kořenovou zeleninu, jako je celer či mrkev, udržíte v nejlepším stavu, pokud ji na zimu zasypete vlhkým pískem.
5. Rajčata pověste
Rajčata zase můžete uchovávat tak, že vytrhnete ze země celou rostlinu s nezralými plody včetně kořenů a vše zabalíte do vlhkého papíru. Poté balíček zavěste na půdě a čekejte, až plody začnou červenat.
Chcete zamrazit zeleninu? Naučte se, jak ji připravit a jak se promění po rozmražení
6. Jablka a hrušky do papíru
Pokud se chystáte uskladňovat jablka či hrušky, ponechte je nejprve po dobu čtrnácti dnů jen tak v suchu, aby se z nich odpařila přebytečná voda. Poté jednotlivé plody zabalte do papíru a vkládejte do bedničky se dnem vystlaným suchým pískem. Až bude dno plné, zasypte plody zase pískem a můžete začít skládat novou vrstvu ovoce. Až bude bednička plná, uložte ji v chladu a suchu.
7. Stopky nahoru
Naše babičky skladovaly ovoce zásadně stopkami nahoru. Proč? Plody se zpravidla otrhávají ještě než jsou úplně zralé, a tak by měly dozrát ve své přirozené poloze, v jaké obyčejně visí na stromech.