Pečené brambory jsou snadné na přípravu, ale ne vždy se povedou podle představ. S následujícími triky se vám brambory v troubě příště povedou na jedničku.
Proč připravovat brambory v troubě?
Pokud už vám vařené brambory, bramboráky nebo bramborová kaše lezou krkem, budou pečené brambory v troubě vítanou změnou. Ochutit je můžete svým oblíbeným kořením, bylinkami nebo si k nim připravit domácí dip z bílého jogurtu.
Tip: Zkuste upéct brambory ve vestavné troubě MORA. Díky promyšlenému pečení na několika úrovních si můžete k bramborám současně upéct na dalším patře třeba pikantní kuřecí křídla bez toho, aby se vůně a chutě mísily. Cirkulace horkého vzduchu navíc zajistí, že maso zůstane pěkně šťavnaté.
Bramborová kaše: Pár jednoduchých pravidel, jak ji správně uvařit
5 tipů pro správně upečené brambory
Vyberte si správný druh
Brambory by rozhodně neměly být moučné. Proto se vyhněte pozdním odrůdám a v obchodě sáhněte po bramborách typu A.
Pečící papír
Plech si vždy vyložte pečícím papírem, který zabrání přichytávání brambor ke dnu.
Recept na zapečené smetanové brambory. Udělejte netradiční přílohu
Jak uvařit brambory? Připravte je každý den trochu jinak
Brambory přikryjte
Na prvních pár minut pečení je dobré brambory přikrýt alobalem. Zabráníte tak jejich vysušení a uchováte v nich co nejvíce chuti. Po několika minutách je můžete buď odkrýt, nebo pečené brambory v troubě v alobalu nechat. Na povrchu sice nebudou křupavé, ale chuť bude rozhodně stát za to.
Oleje tak akorát
Při ochucování brambor k nim přidejte i pár kapek rostlinného oleje. Poté je promíchejte tak, aby se v něm pořádně obalily. Zase to s ním ale nepřehánějte, není nutné, aby brambory v oleji plavaly.
Větší brambory předvařte
Chcete si připravit pečené brambory v troubě vcelku? Malé brambory pečené v troubě zvládnete bez problémů. Pokud jsou ale brambory větší, je dobré si je dopředu předvařit. Dejte si ale pozor, abyste je nerozvařily. Bohatě jim bude stačit 10 minut. Vaření brambor má hned dvě výhody. Nemusíte je péct příliš dlouho a navíc je zbavíte přebytečného škrobu, takže budou ještě křupavější.
Americké brambory v troubě
Suroviny:
- brambory typu A
- olivový olej
- koření na americké brambory, popřípadě domácí směs červené papriky, soli, drceného kmínu, kurkumy a oregana
Postup:
- Jestliže brambory mají vhodnou slupku, jen je omyjte a nakrájejte i se slupkou na měsíčky. V případě, že jsou brambory hodně velké, měsíčky ještě překrojte.
- Nakrájené brambory vložte do mísy, přidejte olivový olej a koření.
- Plech vyložte pečícím papírem, nasypte na něj brambory a rovnoměrně je na plechu rozložte. Překryjte alobalem a vložte do trouby na 200 stupňů. Takto brambory pečte 20 minut, poté alobal sundejte, snižte teplotu a dopékejte dalších 15 – 20 minut.
Brambory ve slupce jako příloha i hlavní chod. Vyberte si z 5 receptů
Pečené brambory s rozmarýnem
Suroviny:
- 0,5 kg brambor typu A nebo B
- 2 lžíce olivového oleje
- hrubozrnná himalájská sůl
- rozmarýn
Postup:
- Brambory nechte ve slupce nebo je oloupejte, pokud je slupka nevzhledná.
- Pokrájejte je na měsíčky a vložte na plech vyložený pečícím papírem.
- Brambory posypte solí a přidejte k nim olivový olej.
- Pořádně promíchejte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Pečte 40 minut, nebo dokud brambory nebudou nazlátlé. Rozmarýn přidejte k bramborám až na posledních 10 minut, jinak by se mohl spálit.
Pečené brambory v troubě s cibulí
Suroviny:
- 0,5 kg brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule pokrájená na měsíčky
- sladká paprika
- mleté chilli
- mletý kmín
- sůl
Postup:
- Brambory oloupejte a pokud mají pěknou slupku, tak je pouze omyjte. Nakrájejte je na měsíčky nebo hranolky. Pokud máte rádi brambory v troubě na kolečka, můžete zvolit i tento tvar.
- Pokrájené brambory dejte na 8 minut povařit.
- Mezitím v misce smíchejte olivový olej, sůl a všechno koření.
- Brambory dejte na plech a polijte je připravenou směsí.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 20 minutách ještě přidejte pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Zamíchejte a pečte dalších cca 20 minut.
Recept na šťouchané brambory. Doplňte jimi steak či pečenou zeleninu
Proč před vařením neloupat a nekrájet brambory? Známe odpověď
Brambory v troubě se sýrem a slaninou
Suroviny:
- 500 g brambor
- 150 g sýru cheddar
- 150 g slaniny
- 50 g másla
- sůl
- mletý černý pepř
- tymián
Postup:
- Brambory omyjte a ve slupce je nejprve 10 minut povařte v osolené vodě. Poté vodu slijte a brambory osušte.
- Do brambor udělejte několik zářezů, ale dbejte na to, aby se nerozpadly.
- Slaninu a sýr nakrájejte na malé plátky a vsuňte je do zářezů v bramborách.
- Plněné brambory uložte na plech vyložený pečícím papírem, osolte je, opepřete a poklaďte kousky másla.
- Vložte do trouby předehřát na 180 stupňů a pečte přibližně 15 – 20 minut.
- Ke konci pečení přidejte čerstvý nebo sušený tymián.