Jednou z neodmyslitelných vůní Velikonoc je i ta perníková. Domácí medové perníčky milují nejen děti, ale nepohrdnou jimi ani koledníci. My vám přinášíme jednoduchý recept i s fotografiemi postupu, takže letos zvládne tuhle dobrotu upéct opravdu každá z vás!
Na přípravu těsta budete potřebovat: 150 g medu, 200 g moučkového cukru, 2 vejce, 500 g hladké mouky, prášek do perníku, 1 lžičku jedlé sody a 80 g másla.
Med, cukr a vejce utřeme v menší misce, mouku smícháme ve větší s práškem do perníku a lžičkou sody. Pak za stálého míchání přidáváme utřenou směs a nakonec přimícháme rozpuštěné máslo. Z těsta uděláme bochník a necháme ho alespoň 24 hodin odležet v ledničce.
Moderní praktické ženy, které si chtějí práci usnadnit jistě potěší předpřipravené směsy, které můžete pořídit v obchodech. Například od Dr. Oetkera můžete koupit směs na perník a jednoduše z ní podle návodu vytvoříte směs na pečení perníčků. Výhodou je, že perníčky jsou hned měkké a není nutné je nechávat dlouho odležet.
Autor: Adéla Beranová, WomanOnly
Z těsta vyválíme tenký plát o tloušťce 2 až 3 mm, záleží, jak mají být perníčky buclaté. Vykrajujeme nejrůznějšími formičkami a klademe na plech, který předem vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem.
Autor: Adéla Beranová, WomanOnly
Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi deset minut, když se krásně rozvoní a na povrchu trochu ztmavnou, máte hotovo. Ještě horké perníčky potřeme rošlehaným vejcem.
Autor: Adéla Beranová, WomanOnly
Tip: Do vejce, kterým perníčky na závěr potíráme můžeme přidat potravinářské barvivo a mít tak perníčky originálně barevné ještě před zdobením.
Autor: Adéla Beranová, WomanOnly