Brokolice je vděčná zelenina a dá se připravit na mnoho způsobů. Chutná je čerstvá, krátce opečená na oleji je dobrá do salátů, šetrně je připravená na páře, dá se zapékat i smažit. A v různých úpravách si ji oblíbí téměř každý. Navíc neobsahuje tolik dusičnanů jako její příbuzný květák.
Brokolice „na mozeček“ pro tatínky
Brokolici rozlámanou na růžičky a stonky nakrájené na kolečka uvaříme v osolené vodě doměkka.
Na větší pánvi zpěníme na oleji jemně nakrájenou cibuli. K ní přidáme na kostičky nakrájený točený salám nebo na kolečka nakrájenou klobásku (to tatínci ocení nejvíc). Po opražení obou surovin přidáme brokolici, kterou lehce rozmačkáme.
Na závěr přidáme rozkvedlaná vajíčka (2-3 podle množství brokolice), osolíme a opepříme a za stálého míchání necháme vejce ztuhnout.
Podáváme s chlebem nebo brambory.
Recept na brokolicové karbanátky: Sytý oběd plný zeleniny
7 důvodů, proč jíst brokolici
Krémová polévka pro maminky
Brokolici rozlámanou na růžičky a stonky nakrájené na kolečka uvaříme v osolené vodě doměkka. Spolu s brokolicí můžeme uvařit také jednu střední bramboru nakrájenou na čtvrtky.
Uvařenou směs rozmixujeme. Polévku můžeme podle potřeby zředit, zdá-li se nám příliš hustá. Mírně ji zahříváme a na závěr přidáme na zjemnění kousek másla.
Kdo má rád, může dochutit sladkou smetanou a špetkou muškátového oříšku.
Podáváme s opraženým chlebem nebo rohlíky.
Dušené vepřové se zeleninou připravenou na páře pro děti
Maso k tomuto účelu vybíráme libové (nejlépe se hodí vepřová kotleta nebo kýta). Umyjeme ho a nakrájíme na kostičky zhruba dvoucentimetrové.
Poté zpěníme cibuli, přidáme maso, osolíme a lehce opepříme a krátce opékáme, až se zatáhne a přestane se lepit na dno hrnce. Poté jej zalijeme horkou vodou a vaříme do změknutí. Máme-li papiňák, vaříme zhruba 40min. V obyčejném hrnci musíme vařit déle a vodu průběžně přiléváme.
Mezitím si nakrájíme na kostičky dvě větší mrkve a malou brokolici rozlámeme na malé růžičky, stonek okrouháme od tvrdé dužiny a nakrájíme na kostičky.
2 tipy, jak připravit brokolici. Zapečená se sýrem nebo jako karbanátky
Do hrnce dáme asi dva centimetry vody a na pařáčku zeleninu vaříme do změknutí, asi 10-15min. Vodu po uvaření zeleniny nevyléváme, ale rozkvedláme v ní 1-2 lžíce hladké mouky (případně přilijeme ještě trochu šťávy z masa) a dáme povařit na 15min k masu.
Na závěr přidáme zeleninu a dochutíme solí.
Podáváme s vařenými brambory nebo těstovinami.