Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak uvařit aspik. Dodržujte naše triky a nic nezkazíte

Redakce

Redakce

8. 2. 2018

Mnoho z nás si při slovu aspik představí salám či známé vejce v roztomile se třesoucím rosolu, málokterá z nás si však tento pokrm umí přichystat sama.  Co takhle si dát do aspiku něco atraktivnějšího než jen salám či vejce? Třeba maso. Nejlepší však je, že do aspiku lze dát téměř všechno, co nám chutná. Dokonce i olivy.

Co je potřeba na aspik?

Připravte si všechno, co máte rádi, hrášek, kukuřici, olivy, mrkev, brokolici papriku či jinou zeleninu. Můžete ji použít jak čerstvou, sterilizovanou nebo také spařenou. Dále se hodí šunka nebo jiný měkký salám, vařená vajíčka, libové maso nakrájené na menší kousky a eidam nebo jiný dobrý tvrdý sýr.

Dále bude potřeba želatina, pomocí které uděláme samotný aspik. A nezapomeňte si připravit formičky, do které si celý pokrm dáte ztuhnout.

Na přípravu aspiku použijeme vodu, ocet, sůl, pepř, pár lístků bobkového listu, cibuli a několik kuliček nového koření. Pokud chceme dosáhnout dokonalé chuti, připravíme si také masový nebo zeleninový vývar.

Recept na aspik se šunkou a zeleninou. Troufnete si na slané želé?

Nejdříve uděláme aspik

Nejdříve promícháme zakoupenou želatinu ve studené vodě. Kolik vody je potřeba se dočtete na konkrétním zakoupeném balení. Pak necháme nabobtnat. Tento proces může trvat až půl hodiny.

Poté přilijeme masový nebo zeleninový vývar, pokud ho máme, pak přidáme pepř, bobkový list, nové koření, sůl, cukr a ocet. Celou tuto směs dáme na vařič a budeme zahřívat, skoro až k bodu varu. Ovšem dejte pozor, nesmí projít varem, jinak se nám hmota bude rozpadávat.

Směs promícháváme podle potřeby. Nakonec přecedíme přes utěrku nebo bavlněnou plenku. Pokud je aspik dokonale průhledným a drží tvar, pak se můžete pochválit, protože se vám povedl.

Jak vkládat aspik do formy

Nyní si do připravené nádoby naskládáme jedno patro podle fantazie. Například vyplníme dno zeleninou a zalijeme čirou hmotou, kterou jsme si připravily. Dáme na chvíli do ledničky ztuhnout.

Pak následuje další vrstva, třeba maso nebo salám nebo dobře vypadající plátky vajíčka. Opět zalijeme aspikem. Takhle budeme pokračovat tak dlouho, dokud bude ve formičce místo nebo dokud nám nedojdou potřebné ingredience.

Když jsme s tím hotovy, je dobré náš výtvor zakrýt potravinářskou fólií, aby nedošlo k osušení vrchní vrstvy. Pokud máme čas a party se koná až další den, není špatné dát na noc do ledničky trochu odležet.

aspik ve formě, aspik jako obličej

Foto: Vendula Kavalcová, WomanOnly.cz

Před konáním večírku, na kterém bude aspik nabízen, naše dílo vysypeme z formičky ven a podáváme s nějakou přílohou. Nejlépe třeba bramborovým salátem či pečivem propečeným do křupava.

Dobré rady na závěr

Pokud jste se rozhodly pro tento recept, je dobré určitě respektovat rady na obalu každé želatiny. Také nezapomeňte, že aspik nikdy nesmí projít varem. A pokud už se nám na poprvé nezadaří a hmota bohužel není čirá, je lepší si pokrm sníst pouze v soukromí a zkusit znovu a lépe, jak se říká.

Jestli už máte nějakou praxi, můžete zkusit například kapra, pstruha, šunkové závitky nebo uzený jazyk v aspiku.

V případě velkých kuchařských zkušeností, pak takový dort v aspiku je rozhodně výzvou. Jste-li kreativní, nebojte se experimentovat a povolte uzdu vaší fantazii.

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak uvařit aspik. Dodržujte naše triky a nic nezkazíte