Brambory představují v naší kuchyni jednu ze základních potravin. Tělu dodávají mnoho energie díky sacharidům, obsahují vitamin C a také mnoho minerálních solí. Představíme si jednotlivé druhy brambor a ukážeme si, jak uvařit brambory, aby se už nikdy nerozvařily!
Odkud se vzaly brambory?
Brambory se začaly pěstovat v 5. tisíciletí př. n. l. v Chile a Peru. V 16. století je do Evropy přivezli Španělé, čímž částečně zabránili rozsáhlým hladomorům, které v té době Evropu sužovaly. Na rozdíl od obilí jsou totiž brambory velice odolné vůči rozmarům počasí. U nás se pěstují konzumní brambory pozdní, převážně v oblasti Českomoravské vysočiny. Po sklizni se brambory důkladně třídí podle velikosti a podle varných typů. Podíváme se tedy, jak uvařit brambory dle typů.
Brambory ve slupce jako příloha i hlavní chod. Vyberte si z 5 receptů
Brambory v kuchyni
Brambory používáme nejčastěji jako přílohu v podobě celých brambor. Mnohdy se však při vaření brambora rozpadne, rozvaří nebo je při povrchu již zcela uvařená a uvnitř tvrdá. To proto, že jsme nepoužili správný typ brambor pro konkrétní úpravu. Podíváme se na jednotlivé odrůdy brambor podrobněji, abychom konečně věděli, jak vařit brambory.
Různé odrůdy brambor
Každá odrůda vyžaduje jinou dobu varu. Při zkoušení nové odrůdy je raději vždy ke konci hlídejte, aby se nerozvařily. Ideální je vařit brambory ve slupce, protože si tak uchovají více zdraví prospěšných látek. To není problém u mladých brambor s tenkou slupkou. U pozdních brambor je raději vařte již oloupané.
Přílohové brambory
Tyto brambory jsou menší v příčném průměru. Jsou vhodné jako příloha, ale také pro přípravu hranolek, do polévek nebo do gulášů.
Salátové brambory
Brambory na saláty je vhodné vařit ve slupce. Velikostně jsou mírně větší než brambory přílohové. Mohou však být celkově menší, kratší a kulatější.
Recept na zapečené smetanové brambory. Udělejte netradiční přílohu
Brambory na pyré
Pro přípravu pyré (kaše), knedlíků nebo bramborového těsta jsou vhodné velké brambory s větším příčným průměrem. Vaří se loupané, ale pro přípravu bramborového těsta je vhodnější brambory vařit ve slupce.
Brambory žluté – rohlíčky
Jde o delikatesní brambory, které jsou ideální pro přípravu salátů, na pečení a grilování se slupkou. Mají výjimečně jemnou chuť a kvalitu. Jsou navíc nízkokalorické.
Konzumní brambory pozdní s červenou slupkou
Tyto brambory mají trvalou kvalitu. Mají pevné hlízy, které nelze rozvařit. Mají navíc specifickou chuť. Jsou vhodné pro vaření ve slupce i bez. Používají se na saláty i jako přílohy. Zvláštním druhem pozdních konzumních brambor jsou pak francouzské „Violette“ s fialovou barvou, která se neztrácí ani varem. Chutí se neliší od běžných žlutých brambor. Používají se na kaši, hranolky, saláty, lupínky.
Jak udržet brambory či jablka přes zimu fit? 7 tipů na uskladnění zeleniny a ovoce
Batáty „sladké brambory“
Narůžovělé brambory, dovážené z USA, jsou delikátní přílohou k masitým jídlům. Konzumují se i se slupkou. Pokud se opečou, mírně osolí a potřou máslem nebo zakysanou smetanou, stanou se výtečnou lahůdkou.
Vaření brambor v páře
Před vařením ve vodě dáváme přednost vaření brambor v pařáku. Doba vaření je sice o trochu delší, ale uchová se tak nejvíce vitamínů a minerálů.
3 nejlepší veganské recepty z brambor. Zachutnají opravdu všem
Jak uvařit brambory ve slupce
Brambory lze vařit ve slupce stejně dobře v páře jako ve vodě. Snažíme se vybrat brambory podobné velikosti, spíše menší. Dobře je omyjeme a několikrát opláchneme. Vložíme je do kastrolu nebo hrnce a zalijeme vroucí vodou tak, aby byly zakryté. Jakmile přijdou do varu, zmírníme plamen. Píchnutím špejlí zkoušíme, jsou-li dostatečně měkké. Kvalitní brambory podáváme na stůl ve slupce.
Jak dlouho vařit brambory na loupačku
Doba varu je 20 až 25 minut u brambor čerstvých a 30 až 35 minut u brambor přes zimu skladovaných.
Proč před vařením neloupat a nekrájet brambory? Známe odpověď
Vaření brambor bez slupky
Naklíčené brambory vaříme bez slupky, rozkrojené na stejně velké kusy. Vybíráme spíše velké brambory, aby se nám dobře loupaly v ruce. Pro vaření používáme horkou vodu z rychlovarné konvice, abychom nemuseli dlouho čekat. Jakmile začne voda v hrnci vřít, vhodíme do ní připravené brambory. Přidáváme sůl a trochu kmínu nebo petrželové natě. Pozor ovšem – pokud dáme kmínu mnoho, budou brambory hořké.
Brambory vaříme na mírném plamenu, přiklopené pokličkou. Doba varu závisí na velikosti brambor a jejich druhu. Obecně lze říci, že brambory ve středním hrnci budou hotové cca za 10 minut. Po uvaření provedeme zkoušku jedné brambory a ochutnáme ji.
Jsou-li uvařené, okamžitě je slijeme. Nikdy nenechávejte brambory louhovat ve vodě déle, než je to nutné, zbytečně byste přišli o obsažené cenné látky (např. vitamin C). Vývar z naklíčených brambor vyléváme, z čerstvých, vařených bez slupky, naopak vývar zužitkujeme na přípravu polévky, protože obsahuje vylouhované nerostné látky.
Nepřiklápějte brambory pokličkou!
Brambory můžeme nechat v hrnci, ale nikdy je nepřiklápíme pokličkou, protože by zlojovatěly a jako příloha by byly nepoužitelné.
Recept na skvělé bramboráky. Dejte si je samotné nebo s masovou směsí
Jak uvařit brambory na kaši
Uvařené brambory našťouchejte pomocí šťouchačky. Nalijte si do hrníčku mléko a přidejte k němu kousek másla (na kilo brambor cca 100 g, lze použít i olivový olej) a nastrouhaný muškátový oříšek. Hrníček dejte ohřát na cca 1 min. do mikrovlnné trouby. Obsah hrníčku postupně zašlehejte pomocí metličkového mixéru do brambor. Tekutinu přilévejte opravdu postupně, abyste neměli kaši (nebo pyré) příliš řídkou. Nakonec ji dochuťte solí. Teď už víte, jak uvařit brambory na kaši.
Jak uvařit brambory v mikrovlnce
Brambory očistíme, pokrájíme, osolíme, zabalíme do papírové kuchyňské utěrky, vložíme do igelitového sáčku a ještě trochu pokapeme vodou (asi tak 1 lžíce). Vložíme do mikrovlnné trouby na plný výkon na 5 minut. Vzhledem k tomu, že mikrovlnné záření je zdraví škodlivé (zahřívá tkáně a mění vazby nejen v jídle, ale i v lidském organismu), vzdálíme se mezitím od mikrovlnné trouby co nejdále, abychom se zbytečně nevystavovali nežádoucímu elektrosmogu. Některé druhy brambor jsou hotové již za 3 min. Stejně lze vařit i brambory ve slupce. Použijte spíše menší. Před vařením je na několika místech propíchněte, stačí 5 min na maximální výkon.
Využití brambor v kuchyni
Podle tvaru a zpracování jsou brambory vhodné do polévek, jako klasické přílohy, ale také k zapékání, fritování nebo k přípravě salátů. Mnoho receptů jistě znáte. Ukážeme vám tedy, jak se dají vařit brambory jinak. Pokud vám zbyly vařené brambory a nevíte, co s nimi, máme také pár tipů.
Pozor, na závěr ještě upozornění – neskladujte brambory v uzavřené místnosti (např. ve sklepě či spíži) příliš dlouho. Po nějaké době, zejména, pokud se k nim dostane vlhkost, se brambory stávají vysoce toxické. Rozhodně není dobré se v takové místnosti zavírat. Po nadýchání toxinů byste dokonce mohli upadnout do bezvědomí či zemřít.
Bramborová kaše: Pár jednoduchých pravidel, jak ji správně uvařit
Mrkvovo-bramborová kaše
750 g brambor
4 mrkve
Česnek – 2 stroužky
Máslo – 2 lžíce
Mléko – 1,5 dcl
Voda
Sůl
Oškrábejte brambory, opláchněte, nakrájejte na menší kusy a dejte do hrnce s vodou. Tu osolte a přidejte do ní i kolečka oškrábané mrkve. Vařte tak dlouho, aby zelenina změkla. Poté sceďte a rozmačkejte. Přidejte trochu soli, máslo a horké mléko, které však přilévejte postupně po malých dávkách. Pak si na pomoc vezměte mixér, abyste směs vyšlehali dohladka. Jakmile bude kaše hotová, přidejte utřený česnek a můžete servírovat.
Můžete vyzkoušet zaměnit mrkev za dýni.
Recept na šťouchané brambory. Doplňte jimi steak či pečenou zeleninu
Celerové bramboráčky
2 vejce
200 g celeru
Sůl
2 dl mléka
Mletý pepř
1 kg brambor
Hladká mouka
Česnek
Brambory a celer očistíme a nastrouháme. Oboje dáme do mísy. Přidáme vejce, mléko, mouku, osolíme, opepříme a vmícháme utřený česnek. Vymícháme řídké těsto. Těstíčko smažíme na rozpáleném sádle stejně jako bramboráky dozlatova.
Jak na dokonalé gratinované brambory? Připravte je podle tradičního receptu
Brambory pečené v troubě
Brambory
Drcený kmín
Olej
Sůl
Předehřejeme troubu na 150°C. Nakrájíme brambory na čtvrtky a dáme je plech. Přidáme drcený kmín, špetku soli a polijeme troškou oleje. Dáme do trouby na 20 minut. Výborně se hodí s česnekovou pomazánkou.
Bramborová kaše: Pár jednoduchých pravidel, jak ji správně uvařit
Recept na zbylé vařené brambory
Zlatavé bramborové placky
- Tuk na smažení
- 30 dkg máslo
- 500 g vařených brambor
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 100 g hrubé mouky
Brambory necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a zaděláme s vejcem a rozehřátým máslem. Z hmoty vypracujeme těsto, rozválíme a vykrájíme malé placky. Smažíme na tuku v rozehřáté pánvi dozlatova z obou stran.