Většině z nás se při spojení dušená mrkev vybaví zejména zážitky ze školní jídelny. Přitom je mrkev chutná, levná a vždy dostupná příloha bohatá na vitamín A tolik potřebný pro náš zrak. Jak tedy připravit dušenou mrkev tak, abychom si na ní opravdu pochutnali?
Na čtyři porce budete potřebovat:
- 8 menších mrkví
- Sůl
- Máslo
- Hladká mouka
- Moučkový cukr
- Citronová šťáva
Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na kolečka. Vložte do kastrolku a podlijte trochou vody. Osolte, přidejte kousek másla a přiveďte k varu.
Věděli jste, že doplnění mrkve o máslo je důležité nejen z hlediska chuti, ale i k podpoře vstřebávání vitamínu A, který se rozpouští v tuku?
Stáhněte plamen, zamíchejte až bude máslo zcela rozpuštěné a duste pod pokličkou doměkka. Nenechejte rozvařit!
Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti
Měkká kolečka mrkve poprašte moukou a lehce osmahněte (mouku si můžete také připravit zvlášť v hrnečku s trochou vody). Přislaďte kávovou lžičkou moučkového cukru a zamíchejte. Hotovou mrkev zakápněte trochou citronové šťávy a ihned servírujte.
Hodí se skvěle jako příloha k vepřovému či hovězímu masu nebo jako jednoduchý pokrm pro děti.
Tip WO! Ozdobte mrkev trochou hrášku nebo nasekanou petrželkou. Anebo se inspirujte francouzskou kuchyní a podlijte mrkev místo vody jablečným moštem.