Pohanka je takzvaná superpotravina, a tak by se měla čas od času objevit v jídelníčku každého z nás. Je bohatá na bílkoviny, vlákninu a především rutin, který má příznivý vliv na srdce a celý kardiovaskulární systém. Navíc je bezlepková, snadno a rychle se uvaří.
Ale jak ji uvařit tak, aby chutnala všem členům rodiny? Přece jen má své typické aroma, které je některým natolik nepříjemné, že pohanku vůbec nechtějí? Je čas na osvědčené tipy a recepty, jak uvařit pohanku lámanku i pohanku neloupanou tak, aby byla lahodná pro všechny.
Jak správně uvařit pohanku
Aby si zachovala své největší přínosy, musíte vědět u pohanky, jak vařit správně. Vodu z pohanky nikdy neslívejte. Vaření pohanky je podobné jako vaření rýže – voda se nechává vsáknout. Do vody se totiž vyvařuje rutin, a právě ten potřebujeme, aby ve výsledném pokrmu zůstal. Aby byla pohanka co nejlepší, postupujte následovně:
- propláchněte pohanku pod studenou tekoucí vodou, abyste odstranili případné nečistoty
- poměr pohanky a vody je 1:1,5 nebo méně. To znamená, že na jeden hrnek pohanky budete potřebovat 1,5 hrnku vody nebo o něco méně (lze dolévat postupně)
- vařte s kořením, podobně jako rýži
- přiveďte vodu s pohankou k varu a poté stáhněte plamen na minimum. Vařte 15-20 minut, dokud se voda nevstřebá, u lámanky bude stačit kratší čas
- Odstavte z ohně a nechte ještě odpočinout.
Zdroj: Freepik
Tipy pro lahodnou pohanku:
- orestujte pohanku na oleji před vařením, dodá to chuti (u světlé pohanky tento postup vynechejte)
- přidejte do vody koření a bylinky, které máte rádi. Dobře se hodí bobkový list, kmín, kurkuma, petrželka, hřebíček atp.
- do uvařené pohanky vmíchejte máslo pro zjemnění chuti a pro krémovou konzistenci.
- pohanku můžete obohatit o zeleninu, houby, sýr, maso nebo vejce – jako jste zvyklí u rýže
- z uvařené pohanky se dá připravit mnoho pokrmů, jako jsou saláty, rizoto, kaše, placky, burgery a spoustu jiných.
Pohanka světlá a pohanka tmavá
Pamatujte, že pohanka se prodává ve dvou barvách: světlá a tmavá. Rozdíl je jen v postupu zpracování:
- světlá pohanka: loupe se za studena, čímž si zachovává přirozenou barvu a vyšší obsah živin. Má jemnější chuť a kratší dobu vaření
- tmavá pohanka: loupe se za tepla, dochází k mírnému zkaramelizování zrna, které získá tmavou barvu a intenzivnější oříškovou chuť. Vaří se o něco déle
Které pohance dáte přednost, je na vás. Roli může sehrát i její cena a nabídka v online letácích. Ano, i supermarkety stále častěji doplňují své letáky o suroviny pro zdravé vaření, včetně pohanky. Sledovat je můžete všechny na jednom místě: na stránkách Letákomat.cz, v sekci letáků od supermarketů.
A jak vybrat pohanku? Nakoupit můžete oba druhy a postupně se je oba naučit používat. Každý z nich s sebou nese jiné nuance chutí, a proto se hodí do jiných receptů. Základem je světlá pohanka, využijete ji všude. Ale až si vyhlédnete správně zpracovanou tmavou pohanku (nesmí zavánět kouřem), její karamelizovanou oříškovou chuť oceníte v některých receptech přece jen víc než “obyčejnější” chuť pohanky světlé.
Trik maminek: doplňte pohankou recept na rýži
Aby vaše rodina, nebo i vy sami, lépe přijala pohanku, NEservírujte ji hned jako samostatných chod nebo samostatnou přílohu. Nejprve ji přimíchávejte k dalším přílohám, jako je rýže, bulgur, kroupy, kuskus a jiné drobné těstoviny. Podobně to můžete udělat i s prosem (jáhly).
Pohanka může chutnat i v salátech, v luštěninách nebo zahušťovaný polévkách. Až na chuť a vůni pohanky přivyknete, můžete z ní připravovat i hlavní chody. Třeba tyto:
Pohanka s restovanou zeleninou a česnekem
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Uvařte pohanku podle výše uvedených pokynů.
- Na oleji orestujte cibuli, papriku a cuketu do změknutí.
- Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte uvařenou pohanku, osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte teplé jako hlavní chod nebo přílohu.
Pohanka s houbami a sýrem
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 200 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce másla
- 100 g strouhaného sýru
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Uvařte pohanku podle výše uvedených pokynů.
- Na másle orestujte cibuli a česnek do změknutí.
- Přidejte houby a restujte, dokud nezměknou.
- Vmíchejte uvařenou pohanku, osolte a opepřete podle chuti.
- Přeneste směs do zapékací mísy a posypejte sýrem.
- Zapékejte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 15-20 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.
- Podávejte teplé jako hlavní chod.
Pohanka s kuřecím masem a zeleninou
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 2 hrnky vody
- 200 g kuřecích prsou, nakrájených na nudličky
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce sušeného oregana
Postup:
- Uvařte pohanku podle výše uvedených pokynů.
- Na oleji orestujte cibuli, papriku a cuketu do změknutí.
- Přidejte kuřecí maso a restujte, dokud se nezesvětlí.
- Vmíchejte česnek a oregano a restujte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte uvařenou pohanku, osolte a opepřete podle chuti.
- Podávejte teplé jako hlavní chod nebo přílohu.
Tak ať se u vás pohanka zabydlí co nejrychleji!