Sushi je trendem posledních dní. Jste-li i vy tímto trendem polapena, v následujících pár krocích vám popíši, jak si správně uvařit rýži na jeho přípravu.
Sushi je speciální japonská pochoutka, která si na svoji přípravu žádá speciální suroviny.
K přípravě rýže budete potřebovat:
1. Speciální japonskou kulatou rýži (v žádném případě nepoužívejte rýži s označením dlouhozrnná!). Pokud zakoupení japonské rýže je pro vás oříškem, můžete ji nahradit italskou kulatou rýží.
2. Japonský rýžový ocet (možnost náhrady vinným či jablečným octem).
3. Speciální hrnec na vaření rýže. Této investice se nemusíte obávat. Hrnec není drahý, jeho ovládání je velmi lehké a výsledná fáze vaření je perfektní. Hrnec zakoupíte v libovolné prodejně s elektrospotřebiči.
Zdravé potraviny? Po těchto jídlech ve skutečnosti přiberete!
4. Dřevěnou misku, která do sebe absorbuje vlhkost rýže a pomáhá nám tak docílit žádoucího výsledku.
Nyní již máte seznam surovin a pomůcek potřebných k uvaření rýže na sushi a můžete se tak pustit do samotné přípravy.
Postup:
1. Rýži několikrát propereme ve studené vodě, aby voda, která z rýže odtéká, byla naprosto čirá. Rýži zcedíme.
2. Přesypeme rýži z cedníku do hrnce na vaření rýže a zalijeme stejným množstvím vody. Necháme 10 minut odstavit. Rýži nesolíme a během vaření s ní nijak nemícháme! Nádobu je důležité ponechat uzavřenou po celou dobu vaření, jinak bychom narušili chod varu, což by vedlo k znehodnocení celé rýže!
3. Poté rychle uvedeme rýži do varu. Až docílíme varu, stáhneme teplotu a necháme na mírnějším ohni vařit 15 minut. Rýži odstavíme a teprve až nyní můžeme sejmout víko hrnce.
4. Uvařenou rýži přikryjeme suchou a čistou utěrkou a necháme takto dojít 20 minut.
5. Nyní je čas připravit si zálivku na rýži. Tato zálivka je velmi důležitá. Dodává sushi tvar a obohacuje jeho chuť.
6. Na přípravu zálivky budeme potřebovat : 2 dl horké vody, 2/3 lžíce japonského rýžového octa (možnost náhrady vinným či jablečným), špetku cukru a soli.
7. Všechny tyto ingredience důkladně smícháme v misce.
8. Uvařenou rýži přesypeme do velké, ideálně dřevěné nádoby a přilijeme zálivku.
9. Při promíchávání rýže se zálivkou je zapotřebí velké opatrnosti! Rýži nemícháme silou, ale pouze ji pomalu převalujeme v misce, abychom tak neporušili její tvar.
10. V průběhu finálního míchání je důležité rýži průběžně chladit. Použijte k tomu vějíř či listy papíru a jemně ovívejte rýži nad nádobou.
11. Toto konečné míchání a chlazení nám zabere 5 až 10 minut a rýže je hotová!