Vejce patří mezi nejvyužívanější potraviny a dají se připravit na nespočet způsobů. Většina z nás jistě ví jak správně připravit vejce na tvrdo nebo na měkko, ale jak jste na tom s přípravou míchaných vajec, ztraceného vejce nebo omelety?
Není vejce jako vejce
Nikoho jistě nepřekvapí, že neznámějším a také nejrozšířenějším vejcem je slepičí. Konzumovat, však můžeme více druhů. Stále rozšířenější jsou například vejce křepelčí či perliččí, které v restauracích představují vybranou lahůdku nebo dále pštrosí vejce. Při samotné přípravě všech druhů vajec je nutné vzít v potaz jejich velikost. Jen tak dosáhneme kýženého výsledku například při přípravě vejce na měkko.
Tipy na vaření
Pokud nechceme, aby nám při vaření vejce popraskala, můžeme do nich udělat miniaturní dírku, popřípadě nalít ocet do vody, ve které je hodláme vařit. Vejce, vždy vkládejte do vroucí vody, nikoliv do studené, protože pak je těžké odhadnout správnou dobu vaření.
Další častou chybou, kterou lidé dělají je, že vejce vkládají do vařící vody přímo po vyjmutí z lednice. V tomto případě vždy prasknou.
Vejce na měkko
Vejce na měkko má tekutý žloutek a někdy i bílek vaří se cca 4 minuty. Špička se odsekává nožem.
Vejce nahniličko
Má táhlý žloutek a tvrdý bílek, vaří se cca 5 až 6 minut. Špička se naklepává lžičkou.
Vejce na tvrdo
Má tvrdý žloutek i bílek a mělo by se vařit od 7 do 12 minut. Pokud se vaří déle, žloutek zezelená.
Zastřené vejce je velice oblíbené, přesto má z jejich přípravy většina lidí strach, ale zbytečně. Není to žádná věda, jen to chce držet se několika zásad. Voda na přípravu by měla projít varem, a lehce probublávat, nesmí být osolená, naopak je potřeba přidat trochu octa. Malým trikem je vytvoření víru za pomocí vařečky. Vejce se snažíme ponořit do vody z co nejmenší výšky. Po třech minutách vejce vyndáme a můžeme ho podávat k salátům nebo jako vejce benedikt s holandskou omáčkou.
Jak uvařit pošírované neboli ztracené vejce
Francouzská míchaná vejce
Francouzská míchaná vejce se liší od těch tradičních, přípravou. Nepřipravují se totiž na pánvi, ale ve vodní lázni. Na hrnec s horkou vodou položíme misku, jakmile se trošku rozehřeje, vymažeme její povrch máslem. Vyklepneme dvě vejce, přidáme lžíci plnotučné smetany a začneme šlehat. Šleháním se do vajec dostane vzduch a jsou pak kypřejší a nadýchanější.