Vaření v papiňáku se nejčastěji bojí začínající kuchařky, hlavně kvůli kolujícím legendám, které líčí tlakový hrnec jako zbraň hromadného ničení. Dnešní nádobí už má ale několik moderních pojistech a vaření je v nich nejen naprosto bezpečné, ale také úžasně snadné.
Co je vlastně tlakový hrnec
Tlustostěnná nádoba, ve které se vaří při vyšším tlaku a tedy i vyšší teplotě a díky tomu jsou pokrmy rychleji hotové. Asi tak by se dal zjednodušeně popsat tlakový hrnec. Papiňák se mu lidově říká podle vynálezce Papinovi, který jej poprvé sestroji v roce 1679. Předchůdce má papiňák ale už ve druhém století našeho letopočtu.
Jaké má vaření v papiňáku výhody a nevýhody
Při vaření v papiňáku si ušetříte nejen čas, ale také energii použitou k vaření. I díky tomu si jídlo zachová výraznější chuť a i vitamínů zůstane v potravinách víc.
Nevýhodou starších tlakových hrnců byla hrozba ucpání ventilu, což mohlo vést až k výbuchu hrnce. Moderní nádobí má ale hned několik pojistek, které takové nehodě brání.
Tip: Chcete-li mít jistotu, vyhýbejte se při vaření v tlakovém hrnci většímu množství naťového koření, jako je bazalka, majoránka, rozmarýn a tymián.
Bezpečné vaření v tlakovém hrnci
Před prvním vařením v tlakovém hrnci si pečlivě prostudujte návod. Některé výrobky se mohou mírně lišit. Pak už ale můžete pokračovat podle následujících tipů.
- Zkontrolujte, zda není otvor, kterým uniká pára, ucpaný. Prohlédněte i těsnění na víku, aby nebylo zpuchřelé nebo špatně nasazené.
- Do tlakového hrnce nalijeme potřebné množství vody, nesmí ale překročit maximální hladinu naznačenou většinou ryskou na hrnci. To je nejdůležitější pravidlo, nikdy nepřelít tekutinu. Většinou jde o nejvýš dvě třetiny objemu hrnce.
- Nasadíme víko a pečlivě ho upevníme, záleží na jednotlivém výrobku, nejlépe poprvé nahlédněte do návodu.
- Tlakový hrnec dáme na plotnu a uvedeme do varu. Některé hrnce ukazují teplotu, většinou je jasným znamením unikání páry z ventilku V té chvíli stáhneme plamen, pro udržení varu stačí malé množství tepla, stačí když stále uniká pára.
- Poslední náročnější fází je otvírání. Opět záleží na konkrétním typu hrnce. Nejprve je potřeba uvolnit tlak, pak teprve hrnec otvírat. Dnes mají hrnce běžně pojistku, která zabrání jejich otevření pod velkým tlakem.
Čas vaření v papiňáku se počítá právě od momentu, kdy začala z ventilu unikat pára. Sporák navíc můžeme vypnout i několik minut před uplynutím času vaření.
Jak dlouho se co vaří
Záleží na množství potravin a vody, my uvádíme jen přibližný přehled, který by vám měl usnadnit začátky při vaření v papiňáku. Počítejte ale s tím, že jídlo při prvních pokusech s největší pravděpodobností rozvaříte.
- brambory – 8 až 9 minut
- celý květák – 10 až 15 minut
- zelí – 7 až 12 minut
- celer, pórek – 3 až 6 minut
- fazole, hrách – 15 až 20 minut
- hovězí kýta, věpřová kýta – 30 až 40 minut
- vepřové koleno – 25 až 30 minut
- kuře – 15 až 20 minut
- ryby – 10 až 20 minut
- těstoviny – 4 až 6 minut