Digestoř patří k neodmyslitelné výbavě především v menších bytech, kde musí být kuchyně spojena s obývacím pokojem. Při vaření vzniká nejen pára, ale také různé pachy, s kterými si digestoř hravě poradí.
Typy digestoří
Existují dva typy odsavačů par neboli digestoří. Základní typ má potrubí, které vede buď ven, nebo do komína. Tento typ digestoře je velice účinný a jeho pořízení vás nevyjde tak draho jako druhý typ digestoře s aktivním uhlíkovým filtrem.
Druhý typ digestoře, takzvaný recirkulační typ, se využívá, pokud není možné vést potrubí z bytu ven nebo do komína. Princip je takový, že nasaje vzduch přes uhlíkový filtr a vyčištěný vzduch vrací zpět. Bohužel je nutné aktivní uhlíkový filtr po určitém čase vyměnit.
Po jak dlouhé době máte uhlíkový filtr zcela vyměnit, se dočtete v návodu k obsluze k vaší digestoři. Každý výrobce se v tomto údaji liší.
Jak čistit uhlíkový filtr
Uhlíkový filtr je také potřeba čistit. Záleží samozřejmě na tom, jak často jej používáte, ale nejvhodnější doba jsou každé dva měsíce. Filtr můžete vyčistit buď ručně v teplé vodě, nebo ho dát do myčky na nádobí. Pozor, filtr v myčce myjte na teplotu 65° C a nedávejte k němu žádné nádobí.
Po umytí vyjměte filtr z plastového rámu, samozřejmě pokud nějaký má, a vložte filtr na 10 minut do trouby vyhřáté na 100°C. Pozor, pouze do elektrické trouby! Pokud nemáte elektrickou troubu, usušte filtr např. na topení.
Čištění tukového filtru
V digestoři se nachází ještě jeden filtr a to tukový filtr. Ten by se měl čistit jednou za měsíc. Vyčistit jej můžete v ruce jemným mycím prostředkem, nebo opět v myčce na nádobí, ale tentokrát na nejnižší teplotu. Po vyčištění se může změnit barva tukového filtru, neděste se, nemá to vliv na funkčnost.
Pokud si nejste jistá, jaký typ digestoře máte a jaké filtry obsahuje, měla byste tyto informace najít na návodu k obsluze, který se dodává společně s digestoří. Jestli návod nemáte, na internetu se dají tyto brožury najít dle typu odsavače.