Kuchyň stejně jako koupelna vyžaduje každodenní péči, neboť špinavé pracovní desky a kuchyňské náčiní mohou potraviny znečistit a kontaminovat. My vám poradíme, jak rychle a efektivně vyčistit sporák a další varné plochy, abyste měla stále perfektně čistou kuchyň.
Jak vyčistit sporák
Vnější plochy sporáku utírejte čas od času vlhkým hadříkem. Skvrny od jídla vyčistěte saponátem na nádobí nebo čistícím prostředkem. Když připravujete třeba v troubě pokrm, který může vykypět, postavte nádobu na pekáč, ten se vám bude umývat snadněji.
Varná tělesa
Varná tělesa umývejte po každém použití. Na místa, kde se jídlo okolo hořáků nebo spirál připeklo, položte hadřík namočený v mycím prostředku. Nechte pár hodin působit a pak jednoduše setřete.
Tip: Pokud na skvrny od jídla nasypete sůl, nepřipečou se a vy tak jednoduše předejdete připáleninám. Funguje to i uvnitř trouby.
Čištění trouby
Ještě teplou troubu vytřete vlhkým hadříkem namočeným do jedlé sody. Skvrn na ohnivzdorném skle se zbavíte drsným čisticím prostředkem, ale musíte počkat až vychladne.
Zdroj: Shutterstock.com
Mřížky
Mřížky nebo jiné vyjímatelné části můžete dát do myčky na nádobí nebo do vany, kde je ponořte do horké vody s biologickým čisticím prostředkem. Pozor ale na dno vany, chraňte ho minimálně starými ručníky!
Tip: Vyložíte-li pekáč alobalem, nemusíte ho vymývat. Až se alobal ušpiní, jednoduše jej vyhodíte.