Menu
WomanOnly
Škola vaření

Jak vykostit kuře. Dva způsoby, které vám ušetří čas i námahu

Zajímá vás, jak vykostit kuřecí stehno nebo jak vykostit kuřecí prso a zároveň chcete ušetřit peníze při nákupu masa? Pak si pořiďte rovnou celé kuře a doma si ho vykostěte a naporcujte dle potřeby. Postup při vykostění kuřete je poměrně snadný a s trochou cviku ho zvládne každý.

Vykostění kuřete vcelku krok za krokem

  1. Položte kuře na záda a odřízněte obě křídla. Můžete z nich uvařit třeba polévku nebo je upéct v troubě společně se stehny.
  2. Poté prořízněte prsní kost a podél skeletu nožem postupně odřezávejte žebra. Pomoci si můžete prsty, kterými lze lépe rozevřít maso od kosti.
  3. Ve chvíli, kdy se dostanete na kloub křídla, vylomte jej, odřízněte šlachy, chyťte do ruky maso a kost pomalu vytáhněte. Šlachy znovu prořízněte.
  4. Skelet nadzvihněte a odřezávejte maso, dokud nenarazíte na stehenní kloub. V té chvíli kloub silou vylomte.
  5. Horní stehno prořízněte a vyjměte z něj kost. To samé udělejte i se spodním stehnem a nakonec odřízněte i zbytek kůže na konci obou stehýnek.
  6. Jakmile vyndáte veškeré kosti a klouby, zůstane vám masová placka, která má zespodu kůži.
  7. Chcete z vykostěného kuřete udělat roládu? Pak je třeba dát do pořádku nerovnosti, které při vykosťování vznikly. Maso, kde jsou prsa, je trochu vyšší než oblast stehen. Výšku masa vyrovnáte tak, že prsa zešikma proříznete a rozvinete do prázdnějších míst. Pokud chcete, můžete dokonce část masa odříznout a zaplnit jím místa, kde maso zcela chybí.

TIP: Z kostí můžete udělat domácí kuřecí vývar.

Zdravé recepty z kuřecího masa. Se špenátem nebo na kari

Vykostění kuřete Pepin

Velmi zajímavý způsob na vykostění kuřete má francouzský šéfkuchař Jacques Pépin. S nožem pracuje minimálně, zato si hodně pomáhá rukama. Kuře tak zvládne vykostit do 10 minut.

  1. Nejprve odřízněte horní části křídel.
  2. Vyjměte vidlicovitou kost nacházející se uprostřed kuřete na straně, kde byla křídla. Maso si kolem ní nařízněte a kost vytáhněte. Při vyjímání buďte opatrní, kost je velmi špičatá a ostrá.
  3. V této chvíli je na čase odstranit celou kostru. Ze začátku je potřeba přeříznout stehenní a kyčelní klouby. Poté už se obejdete bez nože.
  4. Nařízněte kůži na zádech. Nahmatejte u kuřete ramenní kloub. Odhrňte kůži, zahýbejte s křídlem a pod masem ucítíte kloub. Přiložte k němu nůž a nařízněte. To samé udělejte i na druhé straně.
  5. Nyní chyťte do ruky jedno křídlo, palcem přidržte kostru a křídlo začněte páčit, dokud neuvidíte tzv. ústřici. To samé udělejte i na druhé straně.
  6. Zasuňte dva prsty podél hrudní kosti a tahejte, dokud nebude celý předek kostry venku.
  7. Kuře si položte na prkýnko, chytněte jej za stehno a nožem obřežte ústřici.
  8. Stehno povytáhněte trochu výš, abyste ho mohli zlomit, spoj přeřízněte a zatáhněte. To samé proveďte i na druhé straně.
  9. Z kostry už jen odstraňte jedním tahem palce obě filátka.
  10. Nakonec je třeba odstranit stehenní kosti. Odřízněte kloub tak, aby šel přidržet a nakonec maso jen seškrábněte rychlými tahy nože. Kost škrábejte do doby, než se dostanete ke druhému kloubu. Kloub v tuto chvíli nožem obřezejte. Kost opět oškrábejte od masa.
  11. Konec stehenní kosti neodřezávejte, protože by se jinak kůže při pečení zcvrkla. Místo toho použijte druhou stranu čepele nože a kost zlomte. Poté ji vyndejte a spodní část kosti můžete odseknout až ve chvíli, kdy bude maso dopečené. To samé udělejte i na druhé straně.
  12. Maso z prsou můžete trochu seříznout, abyste měli stejně vysokou vrstsvu masa.

10 věcí, které jste o kuřecích nugetkách z fast foodů nechtěli vědět

Vykostěné kuře recept: roláda z vykostěného kuřete

Suroviny:

  • vykostěné kuře
  • cibule
  • 70 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nasekaných loupaných mandlí
  • hrst strouhanky
  • muškátový oříšek
  • 100 ml mléka
  • petrželka

Jak upéct kuře, aby bylo dokonale šťavnaté a přitom křupavé?

Postup:

  1. Smíchejte změklé máslo se žloutky, solí, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Po promíchání přidejte nasekané mandle.
  2. Postupně ke směsi přidávejte vlažné mléko a strouhanku. Nádivka by měla být tužší a ne vodová.
  3. Nakonec vyšlehejte sníh ze 2 bílků a do směsi opatrně vmíchejte.
  4. Vykostěné kuře položte na potravinářskou fólii, naklepejte, osolte a opepřete.
  5. Na místo, kde jsou prsa, natřete roládu a pomocí fólie stočte maso do rolády. Tu pak omotejte nití a pořádně ji utáhněte.
  6. Cibuli nakrájejte na měsíčky a dejte do kastrolu. Na ni položte roládu a pár kousků másla.
  7. Roládu vložte do trouby předehřáté na 230 stupňů Celsia a zprudka zapečte. Po 15 minutách podlijte vodou, snižte teplotu na 180 stupňů a dopékejte přibližně hodinu.
  8. Roládu podávejte s bramborem, bramborovou kaší, rýží nebo knedlíkem.

TIP: Masovou roládu můžete naplnit čímkoliv chcete. Skvěle chutná špenát v kombinaci s žampiony, šunka se sýrem i rajčata s bylinkami.

Ohodnoťte tento článek:
1,3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jak vykostit kuře. Dva způsoby, které vám ušetří čas i námahu