Jak vyrobit pampeliškový med a pomáhá tato pochoutka našemu zdraví?
Rhiana Horovská
1. 3. 2022
Pampeliškový med a sirup jsou jedna a ta samá věc, o jejímž účinku na zdraví věděly už naše babičky. Název berte s rezervou, pravý med člověk rozhodně vytvořit nedokáže… To však nedělá pampeliškový sirup špatným. Jeho výrobou můžete zužitkovat porost pampelišek na zahradě a získat tak výbornou náhražku medu.
Pampeliškový med a zdraví – co obsahuje smetánka lékařská
Takzvaně léčivý pampeliškový med můžeme údajně využít jako podpůrnou kúru rovnou při několika typech obtíží. Díky tomu, že pampeliška obsahuje vitamíny C, A, D i B, může sirup z pampelišek podpořit celkovou tělesnou imunitu.
Kromě toho se přisuzují pampeliškovému medu účinky zdrojové rostliny, hlavně na trávení a vylučování. Pampelišku mohou používat příznivci detoxikačních kúr, protože je močopudná, podporuje funkci jater a má také pomáhat proti zácpě. Doporučuje se dokonce i při nepravidelné a bolestivé menstruaci.
Jitrocel kopinatý a jeho účinky. Víte, jak si vyrobit sirup proti kašli?
Spíše náhražka medu než domácí lék
Uvědomme si však, že u pampeliškového medu léčivé účinky jsou pravděpodobně minimální. Nejvíce účinných látek je v pampeliškách obsaženo v listech a kořenech, včetně vitamínů. Ty, které najdeme v květech, se povětšinou vytrácejí při přípravě.
Pampeliškový med není med ale sirup. Nedokonalost jeho přípravy se oproti pravému včelímu medu projevuje nejen v jeho konzistenci. Hlavním rozdílem jsou obsažené látky a vlastnosti medu. Včelí med je výživný a působí také proti infekcím.
Jaké má pampeliškový med využití (nejen) v kuchyni?
Když mi tedy moc nepomůže kúra pampeliškovým medem, na co je dobrý? Inu, pampeliškový sirup má i přesto spoustu výhod. Pampelišek roste všude plno, takže jeho výroba není drahá (záleží na ceně přidaného cukru). Výsledný produkt má výbornou chuť, díky které je oblíbeným domácím sladidlem tam, kde se pouhý cukr zdá jako příliš nudná volba.
Můžete s ním dochutit čaj, smoothie, kaši, polevu na koláč, namazat si s ním chleba. Někteří lidé ošetřují s pampeliškovým medem pleť. Použijte ho však spíše jako médium pro namíchání pleťové masky – účinné pleťové tonikum proti pihám, vráskám a nečistotám uděláte spíše z listů než z květů.
Pro koho se (ne)hodí pampeliškový med?
Díky tomu, že se nebere včelám ale vyrábí se v kuchyni, můžeme nazvat pampeliškový med vegan alternativou medu. S pampeliškami si však obvykle donesete domů spoustu drobného hmyzu, který to nemusí přežít. Záleží tedy na přísnosti definice veganství.
Zda používat pampeliškový med v těhotenství, není úplně jasné. Říká se, že hořké látky pampelišek přecházejí do mateřského mléka, které pak nemusí chutnat dítěti, ale to neplatí na užití pampeliškového medu při kojení. Vzhledem k tomu, že se přípravou většina látek ztrácí, tento produkt by měl snad být bezpečný i pro těhotné. Někde se dočtete, že se pampeliška v těhotenství může užívat, jinde zase že je třeba se jí vyhnout. Kdo nic nedělá, nic nezkazí…
Určitě neriskujte, pokud máte alergii na pyl, hlavně konkrétně pampeliškový. Produktům z pampelišek se také raději vyhněte, máte-li žlučníkové kameny, zánět žlučníku nebo vážný problém se střevy.
Pampeliška se kvůli obsahu inulinu doporučuje při cukrovce. Je ale pampeliškový med pro diabetiky? Díky vysokému obsahu cukru zcela jasně zvyšuje glykémii navzdory účinkům samotných pampelišek. Proto je nutná velká opatrnost.
Domácí pampeliškový med? Výroba není těžká!
Chcete si doma vyrobit pampeliškový med? Postup dle klasického receptu je následující:
- Natrhejte dostatečné množství pampeliškových květů. Z důvodu znečištění se obloukem vyhněte cestám a železnici. Pampelišky by měly růst alespoň 200 metrů daleko od nich, na zahradě nebo louce, kde se nepoužívají chemické postřiky. Sbírejte plně otevřené květy. Na litr pampeliškového medu je třeba 250–300 květů.
- Zbavte se hmyzu. Jednodušší způsob je propláchnout pampelišky pod studenou vodou, to z nich ale vymyje část pylu. Šetrnější a zdravější je rozložit je na tácy či plechy a počkat den či dva, než hmyz vyleze. Pyl je důležitou částí pampeliškového medu – bez něj by sirup byl v podstatě jen takovým vývarem z natě.
- Pampelišky nasypeme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme šťávu ze dvou citronů a a vaříme 10–15 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme s veškerým obsahem odstát do druhého dne.
- Po asi 12 hodinách z hrnce vycedíme tekutinu, nejlépe přes velmi husté síto nebo plátno. Nasypeme do ní cca 1 kg cukru a zahříváme na sporáku, dokud nevznikne homogenní sirup v barvě karamelu. Měl by mít podobnou konzistenci jako med, ale o něco řidší.
Nevařený pampeliškový med za studena
Nevyvařte z pampeliškového medu vitamíny. Předchozí postup je sice efektivní recept na chutné sladidlo, ale máte-li zájem vytvořit něco hodnotnějšího, doporučujeme spíše výrobu pampeliškového medu bez vaření.
Rafinovaný řepný cukr doporučujeme nahradit jeho zdravějším a chutnějším ekvivalentem: vyrobit pampeliškový med z třtinového cukru nebo dokonce z medu od včeliček. Med by při vaření ztratil cenné látky, to ale u tohoto zdravějšího postupu nehrozí.
Vše o sacharidech: Jak nahradit cukr? Je lepší med, melasa, nebo čekankový či rýžový sirup?
Jak tedy udělat zdraví prospěšnější pampeliškový med? Recept bez vaření zní takto:
- V hrnci svaříme litr vody s 500 g cukru nebo medu a trochou citronové šťávy nebo rovnou plátků citronu. Pak necháme směs zchladnout, aby byla sice teplá, ale příjemná na dotek.
- Teprve pak přidáme květy pampelišek, vnitřek hrnce zatížíme, aby se ponořily do tekutiny. Necháme stát aspoň dva dny a potom ze směsi vycedíme řídký ale zdravý pampeliškový sirup.
Kdo má času dost, může sirup udělat i tak, že do sklenice navrství pampelišky s cukrem a nechá ji několik týdnů stát na slunci.
Experimenty v kuchyni: Zkuste pampeliškový med s mátou nebo skořicí!
Kromě toho, že se dá udělat pampeliškový med s třtinovým cukrem místo řepného, si také můžete vyhrát s příměsmi, které ozvláštní chuť. Zajímavého efektu docílíte například tím, že při vaření do nádoby vhodíte i trochu koření. Oblíbenou volbou je zde kardamom, skořice či máta.
Tradiční a oblíbenou přísadou, které jste si mohli v receptech všimnout, je citron. Ten můžeme nahradit a vyrobit pampeliškový med s kyselinou citronovou, což je trochu méně přirozená varianta. Nebo naopak, chceme-li jít přírodní cestou a zároveň si dopřát něco extra, nakrájíme do hrnce kousky citronu s chemicky neošetřenou kůrou a vhodíme také několik plátků pomeranče nebo/a limetky.
Jaké bylinky sbírat v dubnu? Příroda nenabízí jen kopřivy a medvědí česnek
Skladování pampeliškového medu – jak dlouho vydrží v lednici?
Použijete-li postup bez vaření, bude mít váš pampeliškový med trvanlivost o něco nižší než ten vařený. Pokud čerstvě uvařený sirup hned slijete do sklenic, zašroubujete a postavíte vzhůru nohama, víčko se zatáhne. Takto uzavřená sklenička pak může vydržet několik měsíců. Nevařený pampeliškový med spotřebujte raději do tří týdnů.
Hlavní je, abyste jej uchovávali v chladu a temnu, jinak vám pampeliškový med rychle začne kvasit. Z otevřené skleničky sirup nikdy nenabírejte olíznutou nebo jinak kontaminovanou lžičkou – pak by se vám začal kazit okamžitě. To, že produkt už začíná kvasit, poznáte hlavně čichem.