Potřebovali jste při vaření kousek avokáda a teď nevíte co se zbytkem? Poradíme vám, jak ho uložit tak, aby zůstalo čerstvé.
Načaté ovoce je vždy nejlepší ihned sníst, protože se obecně rychle kazí. Avšak některé druhy se používají jen na dochucení a ozvláštnění různých pokrmů a ne vždy se dají spotřebovat celé.
Mezi takové patří i avokádo. Ale až budete příště dělat například avokádovou pomazánku, nemusíte se bát, že půlka ovoce skončí v koši. Inspirujte se následujícími triky!
1. Vakuum
Za kažení potravin často může kyslík obsažený ve vzduchu. Uchovávejte tedy avokádo v neprodyšném sáčku. K tomu vám skvěle poslouží umělohmotné sáčky na potraviny opatřené zipem.
2. Citron
Čerstvost ovoce bezvadně konzervují citrusy. Pokapejte načatou stranu avokáda citronovou šťávou, zavřete do krabičky a schovejte do lednice.
3. Olej
Podobně jako citronová šťáva působí i olivový olej. Postup je stejný – rozřízlou stranu potřete olejem a je vystaráno.
Recept na avokádovou pomazánku. Vpusťte si do kuchyně trochu exotiky
4. Pecka
V avokádu se snažte zanechat pecku. Díky ní se ovoce kazí pomaleji.
5. Cibule
Avokádo udrží déle při životě i obyčejná cibule. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Ty umístěte na dno menší nádobky, kam poté vložíte avokádo. Ale pozor – je důležité, aby bylo položené rozřízlou stranou dolů, tedy na cibulovou výstelku.
Jak vypěstovat avokádo z pecky v 9 snadných krocích
6. Voda
Avokádo také déle vydrží, pokud ho budete uchovávat ponořené do vody.