Houby můžeme upravovat na desítky různých způsobů. Často je nevydržíme konzumovat několik dní za sebou, a tak je potřebujeme nějak uchovat. Jakmile propukne ta pravá houbařská sezóna, nosíme si jich domů plné koše, ale některé si chceme uložit i k pozdější konzumaci. Pojďme se proto podívat, jak by se daly správným způsobem zmrazit, abychom si je mohli vychutnat třeba i uprostřed zimy, dávno po jejich sezóně.
Houby se dají naštěstí velmi dobře a jednoduše zmrazit. Jen krátce připomeneme, že sbíráme jen kvalitní, zdravé, ničím nenapadené plodnice, které si zachovávají svou strukturu i poté, co je doneseme nasbírané v košíku domů.
Zmrazujeme jen naprosto čerstvé houby, které jsme před úpravou dokonale očistili. Nejvhodnější jsou pochopitelně všechny hřibovité houby, ale zmrazit se dají i další druhy hub, například žampiony, lišky anebo jedlé holubinky.
Na rozdíl od hub určených k sušení, můžeme houby určené ke zmrazení rychle propláchnout pod tekoucí vodou. Můžeme se rozhodnout pro jednu z variant: buďto před zmrazením houby předvaříme anebo je podusíme.
Zmrazování celých plodnic
Houby, které chceme zmrazovat celé, půlené nebo čtvrcené krátce převaříme. Ponoříme je do vroucí vody, kterou jsme osolili a přidali do ní trochu octa, nebo kyseliny citronové. Délka vaření odpovídá jejich velikosti a tuhosti, to znamená 4 – 8 minut. Poté, co jsme je předvařili, ihned je ochladíme studenou vodou. Vychladlé houby rozložíme v jedné vrstvě na podnos a zmrazíme. Jednotlivé zmrazené houby sesypeme do PVC sáčku, z něhož se nám budou snáze oddělovat v množství potřebném pro okamžitou spotřebu. Ze sáčku vytěsníme všechen vzduch a pevně ho uzavřeme. Sáček označíme názvem a datem a uložíme zpět do mrazničky.
Zmrazené plátky předvařené
V tomto případě nejprve nakrájíme houbové plodnice na tlustší plátky a předvaříme je jen 4 minuty v osolené a okyselené vodě. Za 4 minuty jsou předvařené, vytáhneme je a prudce ochladíme. Jakmile zcela zchládnou, rozdělíme je na několik částí, například do plastových kelímků nebo misek v dávkách pro následnou jednorázovou spotřebu. Misky, kelímky nebo sáčky pečlivě uzavřeme a poté uložíme do mrazničky.
Zmrazování dušených hub
Všechny houby, bez rozdílu velikosti, nakrájené na menší kousky, připravíme ke zmrazení také dušením. Nejdříve nakrájené houby dusíme jen ve vlastní šťávě, až po chvíli přidáme malé množství tuku a chvilku ještě dusíme. Poté celou nádobu i s houbami ochladíme ve studené vodě a zatím si připravíme plastové kelímky nebo misky, ve kterých můžeme dát vychladlé dušené houby v dávkách pro jedno použití zmrazit. Opět nezapomeneme na označení a správné uzavření v sáčcích nebo v miskách pomocí víček.
Jak zpracovávat zmrazené houby?
Zmrazené houby buďto přímo vložíme do připravovaného pokrmu, který budeme společně s houbami dále tepelně upravovat anebo zmrazené houby vyndané z obalu budeme ještě dusit na drobně pokrájené cibulce zahřáté na tuku. Dusíme na mírném ohni pod pokličkou.