Jak by byl život jednoduchý, kdybyste zašli do kavárny a mohli si objednat kafe. Nic víc, nic míň. Potřebujete, aby bylo horké a nejlépe s kofeinem. V současnosti je ale nabídka našich kaváren tak široká, že je těžké se v nápojovém lístku zorientovat. Proto se vám pokusíme udělat jasno alespoň ve čtyřech základních druzích kávy. Notoricky známou tureckou kávu, která ve skutečnosti vůbec turecká není, můžeme vynechat.
Espresso
Všichni ho nazýváme zkráceně presso a jeho přesná definice zní: nápoj o objemu 30 ±5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů. Jeho základem je proces přepaření namleté kávy vodou ohřátou na teplotu 90 °C. Je to klasická silná káva z kávovaru, kterou si můžete objednat v každém podniku. Na rozdíl od překapávané kávy, která vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy za standardního tlaku, je silnější a nehodí se proto na pití ve větších objemech, jak jsme zvyklí například z práce.
Lungo
Méně známá varianta espressa, které je pouze doplněno horkou vodou. Ocení ho ti, kteří chtějí posedět u kávy déle. Můžete se setkat také s druhem, který se nazývá Americano – v podstatě se jedná o stejný typ, ale rozdíl je jen v poměru vody. Americano je 1:5 a Lungo 1:1 (espresso : horká voda).
Cappuccino
Pokud vám obyčejné espresso přijde nudné, pijte cappuccino. Je to espresso vylepšené teplým mlékem, které vytvoří slabou vrstvu pěny.
Latte macchiatto
Oblíbené pití žen a dívek. Připravuje se tak, že se větší množství mléka napění, nalije do vysoké sklenice a zalije espressem. Výsledný nápoj má tři vrstvy – mléko, kávu a pěnu, které se postupně mísí dohromady. Výsledek velmi efektivně vypadá a také výborně chutná. Variantou je Caffé Latte, což je v podstatě větší cappuccino s větší dávkou mléka. Teď už snad nebudete při výběru tápat.